Radikali u vlasti ili opoziciji?

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Zbog nepostojanja dogovora o skupštinskoj većini izmeÄ‘u sedam izbornih lista, koje su prema rezultatima ponovljenih lokalnih izbora ušle u lokalni parlament, u prvom delu konstitutivne sednice Skupštine opštine Sjenica, održane 25.jula, nije formirana vladajuća većina, već su samo potvrÄ‘eni mandati novoizabranih odbornika, kojih u sjeničkoj opštini ima ukupno 39. Nastavak sednice je zakazan 8.avgusta, ili, kako je tada rečeno i pre, ukoliko neko postigne dogovor o skupštinstoj većini. S obzirom da su 4 izborne liste u meÄ‘uvremenu postigle dogovor, sednica je nastavljena i okončana 31.jula. Dok većina tvrdi da je vlast formirana bez SRS, opozicija tvrdi suprotno. 

Prema postignutom dogovoru, skupštinsku većinu formirale su: Bošnjačka lista za evropski Sandžak (14), Liga za Sjenicu i G17 plus (2), GG Dosta je… (2) i, kako tvrdi većina, 2 od ukupno 3 odbornika, isključujući radikale, sa Jedinstvene liste koju u Sjenici čine: SRS, NS i SPS. Prema rezltatima tajnog glasanja za izbor opštinskih funkcionera, nije se mogao tačno precizirati sastav novoformirane vladajuće većine.
U drugom delu konstitutivne sednice, skupštinsku većinu sa dvadeset prikupljenih potpisa, bez potpisa odbornika SRS, prijavio je nosilac liste ''Liga za Sjenicu i G17 plus'' i kandidat za predsednika Skupštine opštine Sjenica, dr Esad Zornić. Njegov protivkandidat Harun Hajradinović, sa liste ''Evropski pokret Sandžaka'', prikupio je 18 potpisa podrške. Tajnim glasanjem, sa 21 glas za, za predsednika SO, izabran je dotadašnji predsednik opštine, Esad Zornić. Za zamenika predsednika Skupštine, Momira Kovačevića (NS), glasalo je 26 odbornika, dok je za predsednika opštine, sa 21 glas za, izabran Nusret Nuhović, nosilac Bošnjačke liste za evropski Sandžak. TakoÄ‘e tajnim glasanjem za zamenika predsednika opštine, sa 20 glasova podrške, izabran je nosilac liste ''Dosta je…'', Mensur Gišević. Za sekretara Skupštine, javnim glasanjem sa 20 glasova podrške, izabran je Smajo Skalonić.
Svi novoizabrani funkcioneri potvrdili su nam da je vlast u Sjenici formirana bez SRS. To je za naš sajt potvrdio i odbornik SRS Miloica Kaličanin. ''Radikali nisu postigli dogovor o vladajućoj većini i mi ne ulazimo u sastav iste, jer nam nisu ispunjeni traženi uslovi'', kazao je Kaličanin. Na pitanje o koalicionom sporazumu Jedinstvene liste i dozvoljenim mogućnaostima istupanja potpisnika istog, Kaličanin je rekao da se odluke, prema potpisanom sporazumu, donose konsenzusom i da su predstavnici SPS i NS, odlučili da se pripoje vladajućoj većini. On meÄ‘utim, nije isključio mogućnost da će se, u narednom periodu i radikali pridružiti vladajućujo koaliciji, ukoliko im se ispune traženi uslovi.
Predstavnici opozicionih stranaka, NPS sa liste ''Evropski pokret Sandžaka'' i SDP sa liste ''Za evropsku Sjenicu – SDP, DS, LDP'', tvrdeći da radikali već čine skupštinsku većinu, odnosno da u njen sastav ulaze sva tri odbornika Jedinstvene liste (SRS, NS, SPS), u izjavi za Regionalnu televiziju, izneli su sumnju u održivost novoformirane vladajuće koalicije.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply