Izložba slika mlade autorke Sandre Pantović

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U organizaciji Udruženja žena ''Sjenica'' i Ustanove kulture, osmišljena kao svojevrstan omaž autorki, u Sjenici je u sredu veče u holu OŠ ''12 decembar'' otvorena izložba slika mlade slikarke Sndre Pantović. Rezultat i, moglo bi se reći, povod organizovanja ovakve izložbe je slika majke i deteta, koju je autorka poklonila dečijem odeljenju Doma zdravlja u Sjenici. Od realizma do apstrakcije, mlada slikarka se sjeničkoj publici predstavila jednim brojem ulja na platnu, crtežima i grafikom. 

''Ova slikarka posjeduje onu nedefinisanu unutrašnju nužnost, kao i tehničko ovladavanje likovnim elementima. Ona sigurnom linijom, likovnu predmetnost pretvara u vizuelne predstave. Kada Sandra koristi olovku, to čini da fiksira ideju, da zadrži oblik ili pokret, a njeno ''hvatanje'' i tretiranje predmeta, modela i prostora, kreće se u rasponu od figurativnog do apstraktnog. Izvanredno osjećanje ekspresionističkog smjera i oduševljenje slobodom dramatičnih odnosa, nalazimo u radovima ove slikarke. Ona insistira na psihološkoj odreÄ‘enosti likova, uspješno prikazujući čudesnu moć čovjekovog lica da se iskaže bez riječi, i da nekim unutarnjim pokretom, bude rječitije od svakog govora. Ova studentkinja se već sada afirmiše kao stvaralac individualista, sa snagom izraza i jakom voljom za istraživanjem prirode stvarnosti i njenih aspekata. A njena izložba nagovještava da će Sjenica uskoro dobiti jednu izvanrednu slikarku'', rekao je, izmeÄ‘u ostalog, prilikom svečananog otvaranja izložbe, istoričar kulture i književnosti Faruk Dizdarević. Poseban kompliment Dizdarević je uputio Udruženju žena Sjenice, koje na ovakav način afirmiše svoju mladu i višestruko talenovanu sugraÄ‘anku.
Izložbu slika mlade autorke, posetio je, izmeÄ‘u ostalih, i akademski slikar, takoÄ‘e iz Sjenice, Ibro Redžović. ''Raznolikim motivima, simbolikom, izražajnošÄ‡u, i rešavanjem tematike svoga podneblja, Sandra je pokazala da je puno napredovala i da je pred njom sjajna perspektiva. Kao mladoj koleginici, želim joj puno uspeha'', rekao je Redžović.
U ime ginekološko akušerskog odeljenja sjeničkog Doma zdravlja, poklon sliku majke sa detetom je primio i autorki se zahvalio, poželevši joj mnogo zdravlja i uspeha, načelnik dr Rušid Mahmutović. ''Sam motiv slike, koju sam radila na fakultetu, me je podstakao da razmišljam o ideji da sliku poklonim dečijem odeljenju i to sam i učinila. Zahvalna sam što su organizatori imali sluha za meni i drago mi je zbog svih ljudi koji su došli i utisaka koje vidim na njihovim licima'', rekla je u izjavi za medije, mlada umetnica iz Sjenice, studentkinja četvrte godine Fakulteta likovne umetnosti u Nišu u klasi profesora Zorana Kostića, Sandra Pantović.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply