Fudbalski klub Sloga

Sport

Active Image

Podacima stvaranja i postanka fudbala u Sjenici, došao sam do istorijskog štampanog dokumenta i izjava još nama živih Salka Ljuce, Sajca Skalonjica, Salka Cesovica (Sarajevo), Oma Bajrovica, da je prvi igrac i prvi koji je donio loptu u Sjenicu BajrovicAvduIah. Dvadesetih godina u Sjenici radi ucitelj Rade Zunic koji koji je isto donio loptu. Te lopte se stalno krpe i ušivaju. Ukazuje se tada i potreba za fudbalskim igralištem. Prisjecajuci se tih dana jedan od igraca (Ibro Saracevic) kasnije je pricao: Teren za igralište smo nekako obezbijedili ali stativa nismo imali. Dobili smo ih tek kad nam je neki Jocic- šef poreske uprave odobrio da sa ograde od džamije skinemo nekoliko baskija tj.

taraba od kojih smo nadovezivanjem jedne na drugu napravili te prve stative." Sa stvaranjem tih osnovnih uslova grupa naprednih omladinaca 1923. godine formira klub i daje mu ime "Radnicki". Prvo ogralište je na Malom Dubinju. Izgraden je pecat kluba ali je ubrzo naziv kluba zabranjen a pecat zaplijenjen.Ali, i pod teškim uslovima i okolnostima, aktivnost se nastavlja a broj ucesnika se uvecava.Ovo vrijeme karakteriše povezivanje igraca kluba sa naprednom omladinom angažovanom u radu Kulturno-umjetnickog društva Njegoš- Gajret.Nakon ovog podatka nije teško zakljuciti da je omladina nosilac naprednih ideja. Aktivnost im je zajednicka pa se, nakon odigravanja utakmica, redovno održavaju priredbe, igranke i drugi kulturno-umjetnicki programi. Tu se stvara zajednicka nit širenja bratstva i jedisntva, ideja rodoljublja i jednakosti. I tada klub dobija ime "Bratstvo". U klubu zajedno igraju Bošnjaci, Srbi, Crnonogorci i drugi. Novaca se nije imalo dovoljno pa je sakupljano da se kupi pet pari fudbalskih cipela i desetak dresova crvene boje. Treba istaci povezivanje sa klubovima i omladinom susjednih gradova: Bijelog Polja, Nove Varošl, Ivanjice, Novog Pazara i dr. U sportskoj ali i društvenoj aktivnosti ovih mladica nisu strane ideje oktobarske revolucije i revolucionarnog pokreta. U tim redovima nalaze se aktivisti, clanovi i poznati revolucionari ovoga kraja: Rifat Burdževic- Tršo, Muhamed Abdagici dr.

Znacajno je prisustvo i odgovornost Riste Jovanovica koji nije igrao fudbal ali je davao podršku i pomagao klubu. Kasnije se ukljucuju i Isidor Colovic, Hakija Jusufovic i drugi.

preuzeto iz knige:Monografija Sjneickog fudbala, Kasim Kaso Mujovic

 

 

Facebook komentari

Leave a Reply