Festival Islama u Sjenici

Sjenica vesti

Domaćin četvrte večeri održavanja manifestacije „Festival islama“ bila je Sjenica.

U prediftarskim trenutcima, učenjem ilahija, kasida i Kur’ana časnog, prisutne vernike počastili su horovi „Merdžan“ iz Novog Pazara i „Firdevs“ iz , dok su posebnu pažnju zavredili polaznici Škole Kur’ana časnog iz Sjenice.
U ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Sjenica Ramiz Hamidović, koji je u kratkom obraćanju pozdravio prisutne vernike, posebno goste sa strane, glavnog muftiju Muamer-ef. Zukorlića i ostale velikodostojnike Islamske zajednice, poželivši im da se ugodno i prijatno osećaju .

Ezanom je oglašeno nastupanje iftara, nakon kojeg se prisutnima obratio glavni muftija i govorio o Ramazanu kao posebnom programu kojeg je Uzvišeni Allah propisao ljudima iz milosti prema njima.

„Zašto nam je Allah, dž. š., propisao post, kada Njemu Uzvišenom nismo potrebni mi kao i naši ibadeti. Čemu onda da gladujemo po celi dan na ovom letnjem suncu? Zato što je to nama potrebno, braćo i sestre. To je Uzvišeni propisao iz milosti prema nama.“

Muftija je podvukao da u čoveku postoje životinjske i ljudske potrebe, te da, u koliko dođe do nadvladavanja životinjskih nad ljudskim porivima, dolazi do deformisanja čoveka kao razumnog ljudskog bića.

Čitaj još:  Planinari u jednom danu obišli planine Jelenak i Ozren (Video)

„Šta se dešava čoveku bez Ramazana i posta? Dešava se da njegov stomak, njegov želudac, njegova biologija, tj. životinjska dimenzija u čoveku toliko poazgini, ojača i nadjača onu njegovu ljudskost. I čovek se pretvara u životinju. Toliko postaju gramzivi i pohlepni da počnu posezati za tuđim imetkom, obrazom, čašću, životom. Odatle se rađaju lopovi, kriminalci, korupcija i razne krvopije koje ljude uništavaju. Da, upravo iz tog ljudskog stomaka.

Sve što se danas u svetu dešava od zuluma, korupcije, otimačine, ratova, ubijanja, zloupotreba, ucena, gaženja dostojanstva čoveka, proizvod je samoživosti i ljudske pohlepe.

Zato postač kaže: ‘Ja sam jači od te životinje u meni i neću jesti i piti do iftara. Disciplinovaću je i pokazati da imam karakter’. Jer, samo ljudi sa karakterom mogu postiti.“

Muftija je kazao da su protekla vremena učinila ljude neslobodnim i udaljila ih od vere i posta, te priliku Ramazana iskoristio i pozvao ljude da se pokaju i poste:

„Evo, večeras pred stvoriteljem i pred vama, uzimam vas sve za svedoke da sam vas pozvao da postite: Pozivam vas da postite i klanjate. Ja sam ovime skinuo svoju obavezu i zaradio svoj sevab. Ako me poslušate biće za dobrobit vama i vašim porodicama. Ako me ne poslušate, meni nećete umanjiti sevab“.

Čitaj još:  Maslačak raste uz ples (Video)

EMANET: „Moj emanet ovog Ramazana i večeras: Učinite tevbu! Vratite se veri i džamiji. Ostavite ono što ne valja. Prestanite se pokoravati svojim porivima i strastima, Pokorite se Uzvišenom Allahu.“

Na kraju je dovu proučio direktor Medrese Rešad-ef. Plojović.

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen