Godišnjica smrti velikog Asima Vrcića (Video)

Sjenica vesti, Video

Asim Vrcic - www.SJENICA.com

Rođen 3. novembra 1933. od oca Aćifa i majke Fife, Osnovnu školu i tadašnju nižu gimnaziju završio u rodnoj Sjenici, Gimnaziju u Novom Pazaru kao jedan od najboljih učenika, a studije ruskog jezika i književnosti u Novom Sadu. Jedan je od utjemeljitelja sjeničke gimnazije.

Radio kao nastavnik u osnovnoj školi i gimnaziji u Sjenici, prvi direktor škole učenika u privredi, direktor radničkog univerziteta, sekretar SIZ-e za kulturu fizičku kulturu i informisanje, sekretar Kulturno-prosvetne zajednice – Sjenica. Dugogodišnji predsjednik KUD-a,,Jedinstvo“, u kom je ostvario preko 60 uloga i režirao 33 predstave tokom 40 godina neprekidnog amaterskog angažmana. Izuzetan kulturno-zabavni život na cijeloj teritoriji opštine Sjenica bio je rezultat entuzijazma Asima .

Kao prosvetni radnik ili kulturni poslenik, svim srcem se davao Sjenici gajeći dječiji snažnu želju da podigne kulturni nivo stanovništva ovoga naroda i kraja. Da je uspjeo u tome, svjedoče i mnogobrojne nagrade, među kojima su Zlatna plaketa Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Srebrna plaketa Saveza amatera Srbije, Plaketa Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvetnu djelatnost, Nagrada opštine Tutin za unapređenje i prezentaciju kulture Bošnjaka, i desetine drugih.

Čitaj još:  Amor oduševio svojom uspešnom revijom

Godine 1993. je odbio nagradu Ministarstva kulture koja mu je bila ponuđena. Autor je velikog broja projekata koji su dali prepoznatljivost kulturnom identitetu Sjenice i Sandžaka, među kojima su Zbornik Sjenice (publikacija koja predstavlja svevremensko kulturno blago, a koja od njegove ne izlazi), Književni susreti „Muhamed Abdagić“ i mnogi drugi. Zbornik Sjenice. Osim kulture Sjenice i Sandžaka, njegove ljubavi su bile i ljepote sjeničkog kraja koje je obilazio u svakom slobodnom momentu, i porodica: supruga Enisa (rođ. Hadžiomerović, bibliotekar u penziji), kći Sadeta Zahirović (prof. istorije) i sin Sedat (dipl.ing tehnologije, prosvetni radnik i građanski aktivista).

Hadži Asim Vrcić umro je na današnji dan, 15.jun, 2005 godine. Povodom godišnjice njegove smrti, predstavljamo vam jedan od najvrednijih snimaka. Riječ je o slavlju povodom njegovog ispraćaja u penziju, održanom u prostorijama KUD „Jedinstvo“. Na ovaj način želimo da se odužimo velikom čoveku i humanisti, za sve što je poklonio tokom života svom gradu – Sjenici.

Čitaj još:  Humanitarni koncert - Sjenica za Bakira (VIDEO)

1. deo ispraćaja

2. deo ispraćaja

Snimak: Studio „Orion“
Tahirović Ramo
Obrada: Sjenica.com

administracija Sjenica.com

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “Godišnjica smrti velikog Asima Vrcića (Video)

Kommentar verfassen