Kolos iz Sjenice

Sport, Vijesti 2012

Sva velika takmičenja na kojima je do sada učestvovao Asmir Kolašinac, a mnogo ih je bilo, obeležili su odlični plasmani, ali i rezultati slabiji od onih s kojima je odlazio na njih. U Helsinkiju na šampionatu Evrope prvi put se dogodilo suprotno. Ovaj 28- godišnji Sjeničanin bacao je kuglu u serijama do daljina njegovih najboljih ovogodišnjih dostignuća. Sigurno da je i ovoga puta bilo mnogo više onih koji nisu verovali da bi kolos iz Sjenice mogao do medalje. Posle kvalifikacija i ostvarenog desetog rezultata ( 19, 62 ) od dvanaest finalista, naročito.

Asmir Kolasinac - www.SJENICA.com

Prva serija finalnih bacanja u tehničkim disciplinama na svim velikim takmičenjima ume da bude presudna. Nikada pre Helsinkija Kolašinac nije uspeo da posle prvog bacanja dosegne daljinu s kojom se uvršćuje među ozbiljne kandidate za pobedničko postolje. S početnim hicem 20, 22 metra posle prve serije nalazio se na drugom mestu, odmah iza svetskog prvaka Davida Štrola. Koliko je sazreo i dobio na samopouzdanju pokazao je po završetku druge rude bacanja nakon koje su ga Holanđanin Smit i Atiči iz Turke potisnuli na najnezahvalnije četvrto mesto. Odgovor Kolašinca usledio je već u narednoj seriji, u kojoj stiže do svog najboljeg rezultata na takmičenju ( 20, 36 metara ), ispostaviće se da će mu ta daljina doneti najveći uspeh u karijeri. Bacao je Asmir sjajno i u četvrtoj i petoj seriji ( 19, 88 i 20, 33 ), što nije bilo dovoljno da nadmaši rezultat iz serije broj dva, ali nisu uspeli ni njegovi direktni konkurenti da mu ugroze prvu veliku medalju. Vidno radostan odmah po osvajanju bronzane medalje i srebrne kolege iz reprezentacije Emira Bekrića na 400 metara s preponama, izgovorio je: „Ovo je samo početak vrhunskih rezultata naše atletike. Prave podvige treba očekivati u budućnosti”.

Čitaj još:  Organizovani iftar u vrelima (Video)

U tu budućnost spadaju i Olimpijske igre u Londonu krajem ovog i početkom sledećeg meseca. Odavno je poznato da je Kolašincu osnovni cilj da uđe u finale, a posle toga ništa nije nemoguće. Prošli skup najboljih sportista sveta u Pekingu nije mu ostao u najboljem sećanju ( 33. mesto ). Na tablicama najboljih svetskih bacača kugle u ovoj godini Kolašinca nema među deset najboljih. Ispred njega sa mnogo boljim rezultatima su Amerikanci Hofa ( 22, 00 ), Kantvel ( 21, 71 ) i Viting ( 21, 66 ), Nemac Štorl ( 21, 58 ), Kanađanin Armstrong ( 21, 50 ), Rus Sidorov ( 21, 22 )? Međutim, nedavno završeni šampionat Evrope pokazao je da rezultat s kojim dođete na veliki događaj ne mora ništa da znači.

Uostalom, Kolašinac je iza sebe ostavio niz bacača koji su ove godine imali bolja ostvarenja nego što je njegovo. Kugla je vrlo specifična atletska disciplina, tako da nije nikakvo iznenađenje ako bacači ne postignu rezultate ni približne onima s kojima su došli na atletsko borilište, a postignuti su na nekom mitingu ili šampionatu svoje države. Kao što nisu nikakva retkost oni koji baš na ta takmičenja dolaze u najboljoj formi i postižu najbolje godišnje ili rezultate karijere. Konkurencija slična onoj na predstojećoj Olimpijadi u Londonu bila je prošle godine na Svetskom prvenstvu, kada je Kolašinac ušao u finale i zauzeo jedanaesto mesto. Plasman između 5 – 8 mesta u Londonu smatrao bi se podvigom, ulazak u finale velikim uspehom. U stvari, to što je Asmir još prošle godine postigao A normu za igre u Engleskoj je uspeh nad uspesima.

Čitaj još:  Zmajevci u Bugojnu

Prijem kod predsednika Nikolića

Povodom osvajanja medalja na Evropskom prvenstvu, Emira Bekrića, Asmira Kolašinca i delegaciju Atletskog saveza Srbije primio je i predsednik Republike Tomislav Nikolić. Nikolić se Kolašincu i Bekriću zahvalio na radosti koju su svojim uspehom priredili građanima, poželeo im uspeh u narednim takmičenjima, a oni su zahvalili na podršci i poklonili mu dres Srbije i Atletskog kluba „Partizan“.

Na konferenciji za novinare u ASS, Kolašinac je rekao da su i drugi atletičari Srbije postigli veliki uspeh, istakao je Mihaila Dudaša, koji je bio četvrti u desetoboju.“ Još ne mogu da verujem. Žao mi je zbog Dudaša, jer je i on zaslužio medalju. Naši reprezentativci koji su bili na tribinama su mi dali neverovatnu podršku i pomoć. Bio sam toliko uzbuđen pred treće bacanje da sam zaboravio da skinem majicu, pa nisam imao dres na sebi“, rekao je Kolašinac.

Autor: P. Lešević

Facebook komentari

Leave a Reply