POLJOPRIVRREDNI SAJAM U SJENICI - Sjenica - Jun 2017

Poljoprivredni sajam počeo (Video)

Poljoprivreda, Sjenica vesti, Video

Poljoprivredni sajam počeo (Video)
U Sjenici se održava 14. Poljoprivredni sajam na kojem se predstavilo više od 250 izlagača. Sajam traje dva dana i jedinstvena je prilika da meštani Pešterske visoravni obezbede novu mehanzaciju ili neophodne delove. Centralni deo sajma zauzima izbor najboljeg ovna Pešteri.

Sajamska gužva na prijatnih 20 stepeni. Međutim, sve oči uprte su na ovo igralište. Tridesetak izlagača sa Pešteri predstavilo je 75 najkvalitetnijih ovnova. Neki dostižu težinu od 170 kilograma.

“Ovaj ima dve godine.Trebalo bi da ima160 kilograma do 165. Otac mu je imao 179 kilograma”, kaže Šefćet Selimović.

Ocenjuje se sveukupan izgled, ali pobednike odvajaju detalji.

Ovde na Pešterskoj visoravni kada imaš ovakvog ovna ili dobrog konja, bi li ga menjali za Mercedes? “Nema šanse. To je tradicija. Ponos”, kaže Šefćet.

A u najužem izboru Tajson i Roki. Prvi je potomak višegodišnjeg pobednika.

Čitaj još:  Sjenica ostaje bez ”Solarnog Parka”

“Njemu je ime Tajson od malih nogu. E sad dal to nekome ne odgovara ja ne znam. I liči na Tajsona. Vidite kakav je. Doteran”, kaže Šefket Selimović, vlasnik Tajsona.

“Znači mnogo za cijelo stado. Za priplod, za muška jagnjad i ženska”, kaže Nihat Tutić, vlasnik Rokija.




Pobednik, ovan Hamida Tutića iz Tutina čije stado broji 250 ovaca.

“Radim sa celom porodicom, i volim da mi je to dobro. Volim i da pobeđujem. Eto, video je i narod šta posedujemo, šta imamo. Opština Sjenica posebnu pažnju poklanja ovakvim manifestacijama”, kaže Hamid Tutić, pobednik takmičenja.

“Možemo da kažemo da je ovo drugi sajam u Srbiji po broju izlagača i broju posetilaca. I ovo je prilika da naši poljoprivredni proizvodjači direktno razgovaraju sa proizvodjačima raznih semena i raznih vrsta stoke”, kaže Hazbo Mujević, predsednik Opštine Sjenica.

Čitaj još:  Kako se pravi sjenički sir (Video)

Prestiž koji traje godinu dana, bar do sledećeg sajma. U šali ovde kažu da ovnove ne hrane travom, već čajevima. Naime, na Pešterskoj visoravni ima 1.200 biljnih vrsta.

PRVI DAN

DRUGI DAN

RTS
Redakcija Sjenica.com
Snimatelj: Ramo Tahirović

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Poljoprivredni sajam počeo (Video)

Leave a Reply