Ministar Mladen Sarcevic u poseti osnovoj skoli Svetozar markovic u Sjenici - April 2017 - Sjenica

Ulaganje u visoko obrazovanje (Video)

Kultura, Opstina Sjenica, Sjenica vesti, Video

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić i predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović potpisali su danas Sporazum o finasiranju projekta izgradnje Studentskog doma Državnog univerziteta u Novom Pazaru u Sjenici.

”Ovo je važan korak u razvoju visokog obrazovanja u Srbiji. Sjenica poseduje sve preduslove da se u nju izmesti departman hemijsko – tehnoloških nauka Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Izgradnjom studentskog doma stvorićemo i uslove za premeštanje departmana. Upravo ovde ćemo pokazati značaj dualnog obrazovanja na fakultetima, pre svega kroz poljoprivredne smerove”, poručio je ministar.

Na departmanu koji će odlukom Senata univerziteta biti dislociran u Sjenicu izučavaju se studijski programi: poljoprivredna proizvodnja, prehrambena tehnologija i biotehnologija. U opštini postoje tri najsavremenije laboratorije za analizu kvaliteta mleka, mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda koje će biti u funkciji visokog obrazovanja.

Da je poljoprivreda resurs koji Sjenica mora da iskoristi istakao je predsednik opštine Hazbo Mujović u razgovoru sa ministrom. ”Shvatili smo potrebu da se uvede dualno obrazovanje. Iz budžeta smo izdvojili pet (5) miliona dinara kako bismo škole naučili da prave projekte i kako bi aplicirali kroz razne fondove”, naglasio je Mujović.




Bolja saradnja sa lokalnim samoupravama je ono čemu težimo i zbog toga smo danas u Sjenici, da se dogovorimo kako da zajedničkim naporima unapredimo obrazovanje jer to je interes celog društva, rekao je ministar Šarčević. ”Zajednički rad sa lokalnim samoupravama na planu upisa u srednje škole je dobar početni korak ka boljoj saradnji”, naglasio je ministar.

Čitaj još:  Zmajevci osvojili Jankov kamen

Na sastanku je bilo reči i o stanju u Osnovnoj školi ”Svetozar Marković” koja postoji od 1860.godine i u kojoj se nastava odvija u neadekvatnim uslovima. Zbog toga je i urađen projekat izgradnje potpuno nove školske zgrade. Direkcija za javnu imovinu dala je saglasnost za lokaciju, a u toku je procedura dobijanja građevinske dozvole, kao i sagledavanje mogućnosti i izvora finansiranja. Na kraju posete Sjenici ministar Šarčević je posetio upravo tu školu i uverio se u kakvim uslovima uči 733 đaka.

Čitaj još:  Muhabet sa Kurtagićima iz sela Čitluk (Video)

Izvor: mpn.gov.rs
Snimatelj: Ramo Tahirović

Facebook komentari

Leave a Reply