Minela Biberovic Sjenica

Sjenica: Oaza u srcu Evrope

Kolumna, Sjenica vesti

Sjenica: Oaza u srcu Evrope

Sjenica - Oaza u srcu Evrope

Najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi, Pešterska visoravan sve više privlači pažnju turista. Iznova iznenađuje ljepotom predjela i netaknute prirodne ljepote. Mnogi je zato nazivaju oazom u srcu Evrope.

Do Pešteri možete doći doslovno preko sedam planina, sedam gora, i priču o Sjenici započeti kao u bajkama.. Zagrljena Golijom, Javorom, Ozrenom, Žilandarom, Giljevom, Jadovnikom i Zlatarom, predivni gradić kao iz bajke ostavlja bez daha mnoge posetioce.
Jedna od najljepših slika Sjenice su meandri rijeke Uvac, poznati kao „Sjenička zmija“, ima ih ukupno deset i sa Sjeničkim jezerom čini najatraktivniju turističku destinaciju. Sjenica je proglašena za izuzetnu destinaciju Evrope, i kao takva poznata je u svijetu po svojim prirodnim ljepotama. Bijeloglavi sup se može jedino videti na ovoj lokaciji, kao rijetka i zakonom zaštićena vrsta, leti sjeničkim nebom, kraseći obode meandara svojim gnijezdima.




Ušačko pećinski sistem je još jedna u nizu prirodnih zanimljivosti ovog kraja. Unutrašnjost pećina je očaravajuća, stalagniti i stalaktiti stari i po nekoliko miliona godina krase ih sa svih strana.
Peštersko polje je proglašeno za peto zastićeno područje u Srbiji, kao i jedno od većih prirodnih parkova u Evropi.
Turistička Organizacija Sjenica od ove godine nudi i „novi proizvod“ namenjen kako za domaće tako i za inostrane turiste: ZIMSKI SKI CENTAR – ŽARI !

Čitaj još:  Od Dubočice do Ozrena sa Zmajevcima (Video)

Ono što je već odavno trebalo da krasi Sjenicu i njene padine, zbog specifične klime, duge zime, obilnog snijega, vrhunskih sjeničkih skijaša, svjetski poznatih bijatlonaca ..
Žari su nacionalni ski centar za nordijsko i bijatlonsko skijanje, gdje se u zimskom periodu održava nacionalno i međunarodno takmičenje u navedenim disciplinama. I jedina je bijatlonska staza u Srbiji. Od prošle godine je urađena i skijaška staza dugačka 900 metara, postavljen ski lift, sa nestrpljenjem se čeka još malo snijega i sezona može da počne.

Cijena ski pasa je veoma primamljiva, tako za 500 dinara možete uživati u celodnevnom boravku na stazi, 300 din. je poludnevni ski pas a za samo 1200 din. Možete provesti vikend na ovoj predivnoj lokaciji.

Čitaj još:  Novo na Sjenica.com

Zbog malih smeštajnih kapaciteta, iz TO Sjenica preporučuju rezervaciju smeštaja na vrijeme. Sve dodatne informacije možete naći na sajtu turizma sjenice. Kako najavljuju iz TO Sjenica uskoro će početi i izgradnja kompleksa hotela na Žarima. Nadam se da će se i naša dijaspora uključiti i dati doprinos razvoju turizma u Sjenici, kao jednoj od najvećih perspektiva ovog kraja .

Minela Biberović

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Sjenica: Oaza u srcu Evrope

Leave a Reply