Tranzitni put Sjenica - Jun 2015

Sjenički putevi kao kozje staze

Kolumna, Razno

Ne znam tačno koliku štetu bi trpeo državni budžet ako bi se svake godine raspisivali neki izbori. Ne mogu pouzdano sagledati negativne efekte jedne takve odluke na makroekonomsku situaciju u zemlji. Ali sam 100 odsto siguran da bi za našu Sjenicu jedna takva praksa značila progres, boljitak i rešenje brojnih i nagomilanih problema. Prije svega infrastrukturnih.

Tranzitni put Sjenica - Jun 2015

Praksa da se tek svake četvrte godine raspisuju izbori pokazala je, između ostalih, i jednu ključnu manjkavost: Omogućila je vlastima da nas tri godine, bez pardona, kradu, lažu, ponižavaju, kolektivno urušavaju i degradiraju, omalovažavaju i nipodaštavaju, i da svaki put, u samo jednoj nepunoj godini pred izbore sve to efektno zamažu, kao da se nikada nije ni desilo. Čime? Šoderom, uglavnom, i, Boga mi, malo i asfaltom, tek toliko da nas učvrste u novonastalom ubeđenju da baš “oni” zaslužuju to mesto koje od nas traže da im svojim glasovima – damo.

Kako kaže naš narod: “Svako se češe tamo gde ga svrbi”. Generalno, Sjeničake najviše “svrbe” putevi. Ili ono sto bi trebali biti putevi, a više liče na kozje staze. Ako nam na kozje staze liče (a već smo rekli da liče) magistralni putevi kojima smo povezani sa susednim opštinama, šta reći o lokalnim, seoskim putevima naše prostrane opštine. Ne prođe ni jedna godina, a da nam tokom zimskih mjeseci desetine sela ne budu blokirana i odsečena od svijeta zbog snežnih nanosa (kozje staze se jako teško održavaju i skoro ih je nemoguće čistiti čak ni upotrebom teške mehanizacije). Pa i ne samo zimi, vrlo često i leti, nakon obilnih letnjih kiša, kada voda spere onaj vezivni deo šodera (zemlju) seoski putevi praktično postanu neupotrebljivi, pretvorivši se u pokretnu smešu šljunka i tucanog kamena. Jedino upotrebljivo prevozno sredstvo – traktor.

Čitaj još:  Dobrovoljni davaoci krvi iz Valjeva u Sjenici

I tako, zahvaljujući lošem zakonu koji predviđa izbore svake četvrte godine, naši Sjeničaci, u manjoj ili većoj mjeri pune tri godine muku muče sa tim…”putevima”. Džaba žalbe, molbe, zahtjevi i apeli…Tri godine – NIŠTA !

Nakon osvojenih izbora i formiranja vlasti – počinje slavlje opštinara koje traje tri godine, i malo više. U tom periodu je bolje ne ometati ih kojekakvim primedbama i problemima koji tište običnog čovjeka. Ne kvarite njihovu žurku, osim ako vam ne smeta da ponesete epitet “neprijatelja Sjenice”, neprijatelja “Stranke Dragog Allaha” ili protivnika “Bošnjačkog jedinstva”. Ćutite, trpite i strpljivo čekajte izbornu godinu. A kad dođe izborna godina, tada vlast, koja odlično zna svoj narod, pa zna i njegove potrebe i boljke – kreće u čuvenu, toliko puta proverenu “šoder kampanju”, u stručnim krugovima poznatu kao “revitalizacija lokalnih puteva”, što u prijevodu na ovaj naš jezik znači zasipanje puteva mešavinom zemlje i kamena i ravnanje iste upotrebom opštinske mehanizacije. Ove godine su čak otišli i korak dalje, pa su i građane naše kasabe velikodušno častili asfaltiranjem čak dvije ulice sa sve trotoarima, “najmodernijim u zemlji” kako vole da kažu, ma šta to značilo. U Sjenici – opštenarodno veselje, STIG’O ASFALT ! Dobrodošli u 21. vijek.

Čitaj još:  Snimak koji će vas rasplakati, Sjenica 1997. godina VIDEO

 

Almir Lotinac, Sjenica

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Sjenički putevi kao kozje staze

Leave a Reply