Korupcija u gradu / Sjenica

Korupcija glavni problem građana u Sjenici

Sjenica vesti

Korupcija u gradu / SjenicaSkoro polovina ispitanih građana Sjenice smatra da predsednik Opštine doprinosi širenju korupcije, a isto toliko njih korupciju ocenjuje kao normalan vid ponašanja, pokazuje istraživanje javnog mnjenja Biroa za društvena istraživanja.

Prema rezultatima istraživanja Biroa dostavljenog medijima, svaki četvrti ispitani Sjeničanin misli da direktori javnih preduzeća, lokalna Skupština i Vlada Srbije doprinose širenju korupcije.

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo da 23,2 odsto ispitanih Sjeničana smatra i da Vlada Srbije najviše doprinosi borbi protiv korupcije. Svaki peti u toj ulozi vidi verske zajednice, a tužilaštvo nešto više od 16 odsto ispitanika.

Iako bi trebalo da vode glavne uloge u borbi protiv korupcije, tek osam odsto Sjeničana veruje da policija doprinosi smanjenju korupcije, dok devet odsto anketiranih kao borca protiv korupcije vidi razne inspekcije.

Više od 40 odsto ispitanika ne vidi ništa loše u čašćavanju profesora i nastavnika, a preko 37 odsto stanovnika Sjenice smatra da davanje poklona lekarima nije korupcija, pa na osnovu toga ne čudi podatak da korupciju kao ključni problem lokalne zajednice vidi manje od pet odsto Sjeničana.

Čitaj još:  INTERVJU: Damir Rastić pred trku na 20 km

Kao najveći problem u Sjenici 48 odsto žitelja ove Opštine izdvojilo je loše vodosnabdevanje, 41 odsto nezaposlenost, dok samo jedan odsto smatra da je nepotizam i zapošljavanje preko veze problem u Sjenici.

Svaki deseti stanovnik Sjenice smatra da je nemoguće izboriti se sa korupcijom u ovoj Opštini, trećina ispitanih da je moguće smanjiti je, a polovina da je to moguće, ali tek u određenoj meri.

Kao glavne razloge zbog čega ljudi u Sjenici prihvataju korupciji ispitani smatraju da to rade jer samo na taj način mogu ostvariti svoja prava, ciljeve ili interese svoje porodice.

Sa druge strane, kao glavne razloge za one koji primaju mito i učestvuju u korupciji navode želju politčara za brzim bogaćenjem, nesprovođenje zakona i moralnu krizu i nepoverenje.

Analitičar Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović rekao je da se stavovi Novopazaraca i Sjeničana o tome ko doprinosi širenju korupcije gotovo podudaraju.

“Međutim, istraživanje je pokazalo da stanovnici Novog Pazara smatraju da je korupcija znatno veći problem grada, dok žitelji Sjenice korupciju ne prepoznaju kao problem svoje opštine. Rezultati ispitivanja su pokazali da je veoma mali broj mladih u Novom Pazaru spreman da se bori protiv korupcije, dok je u Sjenici taj procenat znatno veći”, izjavio je Gavrilović.

Čitaj još:  Sjenici obezbeđeno 20 miliona dinara za škole

On je dodao i da zabrinjava podatak da Novopazarci, Sjeničani i Tutinci ne vide republičke institucije kao borce protiv korupcije.

Istraživanje na uzorku od 211 ispitanika, sprovedeno je u Sjenici tokom novembra i decembra 2014. godine.

 

N. Kočović

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

2 comments

Leave a Reply