Klanjanje

Čestitke za Kurban bajram (Video)

Čestitke, Video

Muslimani širom sveta u subotu, 4. oktobra, počeće obeležavanje Kurban-bajrama, jednog od najvećih praznika islama čije su glavne odlike okupljanje, solidarnost i druženje.
On je u isto vreme praznik prinošenja žrtve, i Hadžijski bajram za vernike koji putuju u Hadž.
Ove godine se Kurban-bajram slavi istog dana i u Saudijskoj Arabiji, Turskoj , Egiptu.

Klanjanje - www.SJENICA.com

Običaji su svuda gde se slavi slični jer su određeni kodeksom ponašanja muslimana.

Ujutru se oko 40 minuta posle izlaska sunca klanja bajram-namaz koji je važan za sve odrasle i punoletne muškarace. Posle toga se ide na mezare, (groblja), da se obiđu i posete mezari familije i najbližih , kao i onih koji su iz bilo kog razloga značajni u životima vernika.
Nakon posete mezarima , tradicionalno se idi kući na porodično okupljanje. Postavlja se sofra a najmlađi dobijaju poklone.

Nakon toga se ide na klanje kurbana, žrtvenog ovna. Obično se kurbani kolju prvi dan, a drugi i treći dele. Deca obilaze komšije i njima podele jednu trećinu kurbana, kao i prijateljima i poznanicima, dok se druga trećina kurbana deli siromašnima, isto najčešće komšijama.

Muslimani za Kurban-bajram imaju obavezu da se sete beskućnika ili onih koji nemaju priliku svakoga dana da pojedu meso. Jedna trećina mesa pripada onome ko je klao kurban, iako se po učenju islama i ta trećina može podijeliti drugima.

Zilkić čestitao bajram

Kurban bajram čestitao je Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić. U čestitki se između ostalog kaže:

„U ovom velikom danu pozivam da, kao što danas prinosimo žrtvu – kurbana u ime Allaha, žrtvujemo tako sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepovjerenje kako bismo se približili jedni drugima u zajedništvu vjere u ljubavi, jer to je najbolje jemstvo da budemo dostojni da nam Allah podari lijepi Džennet, da nam da mnogo sabura, pameti i mudrosti da budemo i ostanemo jedinstveni.

Neka nam današnji mubarek dan vrati vjeru i nadu u vjeru i znanje, neka među nama vlada sloga, neka naša žrtva bude odricanje od mržnje, sujete i nesloge, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao svjesno i odgovorno, neka shvatimo da je uspjeh na ovom svijetu međusobno pomaganje u dobru!

Čitaj još:  Konfederacija sindikata HAK u Sjenici (Video)

Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći Allaha za vaše zdravlje, uspjeh u životu i radu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!“ STOJI U ČESTITKI.

=====================================

Dudić čestitao bajram

„Danas kada milioni muslimana iz čitavog svijeta u ihramima izvršavaju osnovni rukun hadža – boravak na Arefatu, iskreno moleći Uzvišenog Allaha da podari dobro islamskom umetu i svim ljudima dobre volje, da nestane nepravde i nasilja u svijetu, da zavladaju pravda, mir, sigurnost i povjerenje među ljudima;

kada se cijeli islamski ummet priprema željno iščekujući sutrašnji prvi dan Kurban bajrama kada će kod svojih kuća sa članovima svojih porodica prinijeti kurban, kako bi se oslobodili oholosti i sebičnosti i pokazali spremnost da žrtvuju dio svog imetka odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice, Centru za humanitarni rad i vakufskim kuhinjama, kao i svima onima kojima je takva pomoć potrebna. Učim dovu Uzvišenom Allahu dž.š. ovdje na Arefatu, na ovom veličanstvenom mjestu, da hadžijama ukabuli hadž i primi njihove dove, da onome ko prinese kurban upiše u knjigu dobrih djela, da omogući da muslimani u cijelom svijetu Bajram provedu u miru, zdravlju, raspoloženju i rahatluku sa članovima svojih porodica.

Braćo i sestre. Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi ljudi, kaže Muhammed s.a.v.s stoga, neka nam Bajram uljepšaju riječi i pružena ruka prema našim komšijama koji su najbolji svedoci naše iskrenosti u vjeri.

U tom smislu, pripadnicima islama u Sandžaku, Vojvodini, Centralnoj Srbiji i Preševskoj dolini BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN“ stoji u čestitki predsednika Mešihata muftije dr. Mevluda ef. Dudića

=====================================

Ugljanin čestita Kurban bajram

Čestitka Predsjednika Ugljanina povodom Kurban bajrama

Predsjednik SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas čestitku povodom nastupajućeg Kurban bajrama. U čestitki se kaže:
“Povodom nastupajućeg Kurban bajrama upućujem iskrene čestitke Bošnjacima u Sandžaku, dijaspori i svim vjernicima koji obilježavaju ovaj blagdan.
Želim da predstojeći Kurban bajram provedete u sreći, miru, dobrom zdravlju, radosti i blagostanju sa svojim porodicama.
Svim hadžijama želim da hadž bude kabul. Mubarek olsun vam hadž.
Neka ovaj blagdan bude posvećen širenju jedinstva među Bošnjacima, da ga provedete u duhu tolerancije zajedno sa svojim komšijama i prijateljima.
Bajram Šerif Mubarek Olsun”

Čitaj još:  Sjenica dočekala svoje heroje - VIDEO

Dr. Sulejman Ugljanin
Predsjednik SDA Sandžaka

=====================================

Ljajić: ”Bajram nas spaja”

”Svim muslimanima od srca čestitam predstojeći Kurban Bajram.

U ovom vremenu kada se čini da nas puno toga deli i razdvaja Kurban Bajram nas uči da je mnogo više onoga što nas spaja. Isti bajram slavimo, istu sudbinu delimo i sve dobro i sve loše svi mi osećamo. Zato pomozimo one kojima je pomoć potrebna, oni su naša obaveza, obradujmo naše najmlađe, oni su naša budućnost i učinimo dovu za naše hadžije, oni su naša savest. Bajram šerif mubarek olsun” poručuje u čestitki potpredsednik Vlade i ministar spoljne u inutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

=====================================

Mahmutović čestitao Bajram

’’U ime grada Novog Pazara, svojih saradnika i u svoje lično ime, svim sugrađanima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije čestitke povodom nastupajućeg Kurban Bajrama.

Moja želja da ovaj veliki muslimanski praznik, provedete u dobrom zdravlju, miru, sreći i blagostanju, u veri i nadi u bolje sutra, u krugu vaših porodica, komšija i prijatelja’’ stoji u čestitki gradonačelnika Novog Pazara dr Meha Mahmutovića.

=====================================

Predsednici naših opština se nisu oglasili, bar ne preko zvaničnih kanala (čitaj sajtova), pretražili smo sjeničke sajtove, tutinske, pribojske, prijepoljske, nismo mogli da nađemo zvanične čestitke i koje riječi su koristili…

Ali za zato od nas sa sajta SJENICA.com

Bajram Šerif Mubarek Olsun

A evo jedan snimak iz 2012 godine sa Kurban bajrama namaz.

Facebook komentari

One thought on “Čestitke za Kurban bajram (Video)

Leave a Reply