Sjenica ima potencijala da brendira poljoprivredne proizvode

Sjenica vesti, Vijesti 2014

Predstavnik Saveza udruženja organskih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine Sead Herceg rekao je oni imaju potencijala da brendiraju poljoprivredne proizvode iz Sjenice.



Herceg je na konferenciji “Kreiranje regionalnog brenda i njegove marketinške strategije” pojasnio načine prelaska sa tradicionalne proizvodnje na organsku, kao i kako se takvim proizvodima kreira prepoznatiljivo ime na tržištu.

“Studija izvodljivosti u oblasti organske proizvodnje, koja je pravljena u Srbiji i Bosni i Hercegovini, pokazala je da Sjenica ima potencijale za bavljenje organskom proizvodnjom. Oni se ogledaju u mogućnostima proizvodnje sira, heljde, lekovitog bilja i aronije”, rekao je Herceg.

On je naglasio da će kroz projekat ENO agri (novi pristup poljoprivdi u prekograničnoj saradnji Srbije i Bosne i Hercegovine) poljoprivrednicima iz dve zemlje, biti upućen poziv da sertifikuju svoju prozivodnju po organskim standardima.

Herceg je dodao da će sticanje određenih sertifikata poljoprirednici dobijati statuse organskih proizvođača, pa će i njihovi proizvodi lakše dospevati na velika evropska tržišta.

Ovaj skup u Sjenici održan je kao zajednička konferencija gradova partnera na ENO agri projektu, koji u Srbiji i Bosni i Hercegovini finansira Evropska Unija sa 390.000 evra.

Srbiju u projektu predstavljaju Sjenica i Valjevo, a Bosnu i Hercegovinu Sarajevo.

D. Selmanović
stoplus

Facebook komentari

Leave a Reply