„Vodič za kreiranje inkluzivnih kulturnih politika u opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin“

Vijesti 2014

Novi Pazar – Nevladina organizacija Kulturni centar Damad, sinoć je u Novom Pazaru, promovisala knjigu „Vodič za kreiranje inkluzivnih kulturnih politika u opštinama Novi Pazar, Sjenica i Tutin“, autora Gorana Bašića. Knjiga je nastala u okviru projekta „Različitosti i raznolikosti su prednost – Promovisanje kulturnog pluralizma u Sandžaku“, koji je ova nevladina organizacija realizovala prošle godine uz finansijsku podršku ambasada Nemačke i Holandije u Srbiji i Fondacije za otvoreno društvo.

O knjizi su govorili autor, profesor na niškom Univerzitetu dr Dragoljub Đorđević i Nermina Duran, dugogodišnja direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ u Prijepolju.

– Verujući da kultura može biti pokretač društvenog i ekonomskog razvoja i da je kulturna različitost najsnažniji potencijal takvog razvoja Vodičem se zagovara model inkluzivne kulturne politike zasnovane na građanskoj ravnopravnosti, interkulturalnom dijalogu, ostvarivanju ljudskih prava i ekonomskom razvoju. Potencijal kulturne baštine regije je ogroman i lokalne samouprave bi trebalo da preuzmu sve što je moguće kako bi ga zajedno sa kulturnim stvaralaštvom funkcionalno iskoristile u najboljem interesu građana i građanki. Razvijanje ljudske i infrastrukturne osnove za uspostavljanje inkluzivne kulturne politike i stvaranje lokalnih, regionalnih, nacionalnih i međunarodnih veza i učešće u radu mreža koje takve politike zagovaraju i podržavaju – odgovoran je odgovor lokalnih vlasti na društvene, političke i ekonomske probleme s kojima se suočavaju , pojasnila je Zibija Dervišhalitović Šarenkapić, direktorka KC Damad i dodale da je „cilj Vodiča da podseti na ove principe i ukaže na ideje i neiskorišćene mogućnosti kojima raspolažu ove tri sandžačke opštine“.

Kroz pet poglavlja ove publikacije, autor približava teorijsko razumevanje pojma inkluzivnosti, daje tumačenje pojmova, približava matricu uključivanja manjinskih identiteta, ukazuje na institucionalni osnov i normativni okvir za kreiranje inkluzivnih lokalnih politika. U knjizi su navedena ključna međunarodna dokumenta, analize kulturnih politika u ove tri opštine i preporučen minimum standarda za inkluzivne kulturne politike.

Facebook komentari
Čitaj još:  Sjenica dobila još azilanata

Leave a Reply