Sjenica među retkim opštinama u kojima nije pobedio Vučić

Vijesti 2014

Vučić nije pobedio samo u 11 opština

Lana Gedošević BLIC | 18. 03. 2014. – 19:29h

Tutin, Sjenica, Surdulica, Senta, Ada, Preševo, Bujanovac, Čoka, Bosilegrad, Vračar i Stari grad – jedine su opštine u kojima SNS nije pobedila.

SNS nije uspela da odnese pobedu u Tutinu, gde je najveći broj glasova, čak 65 odsto, otišao stranci SDA Sulejmana Ugljanina. Žitelji Tutina su još podržali i SNS (11,98%) i koaliciju LDP-BDZS-SDU (16%). I građani Sjenice su, kao i oni u Tutinu, najveću podršku dali SDA – Sulejman Ugljanin, SNS-u i koalicija LDP-BDZS-SDU.

Naprednjaci nisu pobedili ni u Surdulici, gde je koalicija oko SPS dobila 55 odsto glasova birača. Predsednik surduličkih socijalista Novica Tončev kazao je u izbornoj noći da se radi o najvećoj pobedi koalicije oko SPS u Srbiji. Osim njih, Surduličani su sa 35 odsto glasova jedino još podržali SNS, dok sve ostale liste imaju jedan ili manje odsto glasova.

Iznenađenja nije bilo ni u Bosilegradu, koji su, kao i na ranijim izborima, najveći podršku dali lokalnom Vladimiru Zaharijevu (DSS), koji se na čelu ove opštine nalazi već 13 godina. Stranka čiji je on član dobila je podršku 54,15 odsto građana, a za njom slede SNS (23,55%) i SPS-PUPS-JS (10,83%).

Međutim, SNS je u Apatinu (44,23%) na ovim izborima prvi put posle više od decenije uspela da uzme primat neprikosnovenoj SPS, koja je po procentu podrške druga stranka (24,31%). Za njom idu SVM (6,45%) i NDS (5,28%).

Koalicija oko SPS (25,14%) je po prvi put u istoriji parlamentarnih izbora izgubila izbore u Vranju, a apsolutnu pobedu odneli su naprednjaci (49,83%).
Podrška je uskraćena i čuvenom kragujevačkom gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću (URS), koji je ovim gradom suvereno vladao godinama. SNS je ovde osvojila čak 54 odsto glasova, a tri ili četiri puta manje URS (12,8%) i SPS 11,3%. Još jednom lokalnom lideru – Draganu Marković Palmi uskraćena je apsolutna podrška, koju su Jagodinci ovog puta dali naprednjacima (46,2%).
I žitelji rodnog mesta premijera Ivice Dačića – Žitorađe najveću podršku dali su naprednjacima (43%), zatim NDS (19) i tek na trećem mestu koaliciji oko SPS (17%).

Zaječarci, koji su godinama podržavali nekadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića (URS), ovog puta su tu opciju podržali sa 8,89 odsto, dok su najveće poverenje poklonili SNS (51,67%).

U svim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Užica, Subotice, Čačka, Šapca, najveću podršku, od 45 odsto pa naviše, dobila je SNS, dok je najveći pad doživeo DS, koji u istim tim gradovima nije uspeo da pređe cenzus. Od demokrata za nijansu je bolja NDS Borisa Tadića.

Facebook komentari
Čitaj još:  Novi slučaj zlostavljanja invalida u Sjenici - FOTOGRAFIJE

Leave a Reply