Divlje deponije zagađuju Sjeničko jezero

Vijesti 2014

Vode Uvačkog jezera ugrožene su mnogobrojnim divljim deponijama kako na obalama jezara tako i na pritokama

Voda Uvačkog jezera moglo bi ubrzo da postane mrtva ukoliko se ne preduzmu hitne mere. Preliminarni rezultati ispitivanja kvaliteta vode, koje su uradili stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu, pokazuju da je voda treće i četvrte, a na nekim mestima i pete kategorije!

Vode Uvačkog jezera ugrožene su mnogobrojnim divljim deponijama kako na obalama jezara tako i na pritokama Vapi i Grabovici, koje i “donose” najviše otpadnih voda. Samim tim, strahovanje zaposlenih u Specijalnom rezervatu prirode “Uvac” nije bez osnova. Zbog stanja Uvačkog jezera i prelivanja njegovih voda strepi se i za sudbinu dva nizvodna, Zlatarskog i Radoinjskog.

– To što je voda u Uvačkom jezeru treće i četvrte kategorije znači da je problem sličan onom u Vrutcima i da ova voda leti, čak, nije bezbedna ni za kupanje – upozorava Dejan Lekić, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine, pišu “Novosti”.

U Rezervatu “Uvac” dodaju da su problematične i kanalizacione mreže opštine Sjenica, kao i otpadne vode iz mnogobrojnih klanica, mlekara i rudnika uglja Štavalj. Ovaj ljudski nemar, nebriga i nepoštovanje sanitarnih propisa izazivaju posledice koje dovode do prenamnoženosti vodenih biljaka, najčešće algi, što se negativno odražava na vodeni živi svet i kvalitet vode.

(Telegraf.rs)

Facebook komentari
Čitaj još:  Humanitarni koncert - Sjenica za Bakira (VIDEO)

Leave a Reply