Lepote Peštera i Uvca očarale goste iz Francuske

Vijesti 2013

„U srcu Srbije, to mi je na srcu. Srbija i ja” – napisala je Polin Delpeš ovih dana na „Tviteru” i zaintrigirala svoje pratioce, posebno kada je malo kasnije objavila fotografiju kanjona Uvca, čiji meandri podsećaju na srce.

Francuska novinarka i književnica od prošlog četvrtka je na studijskom putovanju kroz našu zemlju kao gost Turističke organizacije Srbije, zajedno sa snimateljem Aleksisom de Viganom.

Iako su u Francuskoj navikli na lepe pejzaže, ono što su videli, kažu, prevazišlo je njihova očekivanja i oborilo ih s nogu. Osim što su sigurni da ponovo žele da dođu ovamo, rešeni su da sunarodnicima koji malo znaju o Srbiji otkriju njene čari.

„Ovo je bila ljubav na prvi pogled sa Srbijom i Srbima. Oduševili su me vaša ljubaznost, gostoprimstvo i ponos. Beograd sam videla veoma kratko, ali ostavio mi je utisak dinamičnog grada. Prepustila sam se prijatnoj atmosferi beogradskih ulica na kojima sam se osećala bezbedno, za razliku od pariskih, gde sam mnogo opreznija”, kaže Delpeš, priznajući da je pre dolaska imala u glavi nejasnu sliku o Srbiji, ali više negativnu.

Za četiri dana obišli su Oplenac, Aranđelovac, manastire Studenicu iGradac, Uvac, Mećavnik, Mokru Goru iŠargansku osmicu. Najviše su im se svideli Pešterska visoravan, Sjenica i kanjon Uvca, ali i Gradac, koji ih je posebno interesovao zbog francuskog porekla Jelene Anžujske, čija je ovo zadužbina.

Jedina zamerka gostiju iz Francuske odnosi se na puteve. Sa gustim rasporedom, želeli su da što pre stignu od jednog do drugog odredišta, ali to nije bilo izvodljivo zbog lošeg stanja puteva.

Osim preporuke da sve lepe destinacije što bolje povežemo, Polin Delpeš smatra da Srbija treba više da uloži u komunikaciju i predstavljanje aduta koje druge zemlje nemaju.

„Morate da svakoj vrsti populacije ponudite druge stvari. Mladima jedan vid odmora, a bogatijima nešto drugo. Zaista verujem da imate izuzetne potencijale. Mogle bi da se organizuju izuzetne ture koje bi ostavile snažan utisak,” kaže francuska novinarka.

Oduševili su ih kajmak i ajvar, ali naglašavaju da je srpski doručak preobilan za francuske pojmove. Odseli su u konaku Studenice i u jednom etno-domaćinstvu i kažu da apsolutno nemaju nijednu zamerku na uslugu.

Utiske s putovanja Polin Delpeš će objaviti u francuskom izdanju uglednog američkog internet-časopisa „Hafington post”, za koji redovno piše. Francusku verziju američkog portala pokrenuo je „Mond” početkom 2012. godine i ubrzo je postao jedan od najčitanijihelektronskih medija u Francuskoj sa oko 7 miliona poseta mesečno.

Materijal koji je Aleksis de Vigan snimio kamerom biće pretočen u jednosatni dokumentarni film o našoj zemlji koji će biti prikazan na drugom kanalu francuske televizije.

„Problem je što u Francuskoj stvarno nemamo dovoljno informacija o Srbiji. Ona ili ne postoji u glavama ljudi kao moguća destinacija za odmor ili se za nju vezuju negativne slike rata. Hteli bismo da iskoristimo ovaj boravak da pomognemo da se to promeni. Francuze bi veoma zanimale prirodne lepote vaše zemlje, ali isto tako i organska hrana ili stari zanati. Vidim potencijal za razvoj održivog turizma u kontaktu sa prirodom. Ne masovni turizam, već očuvanje autentičnosti koja Francuzima nedostaje”, kaže De Vigan.

Ovaj slobodni snimatelj i sineasta, koji je zajedno sa Polin Delpeš za „Pari mač” radio reportažu sa Mauricijusa, kaže da mu se posebno dopao mentalitet naših ljudi

„Na prvi pogled deluju ozbiljno, ali se iza toga krije izuzetan šarm.”

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Izvor: Politika.rs

Facebook komentari
Čitaj još:  BNS traži povratak sudova u Tutin i Sjenicu

Leave a Reply