Sanel Papić: Evropski prvak u boksu hoće bosansko državljanstvo

Sjenica vesti, Sport, Vijesti 2013

Aktuelni evropski prvak u boksu u kategoriji ”cruiser” Sanel Papić iz Sjenice, želi da se bori za titulu svjetskog prvaka pod zastavom Bosne i Hercegovine. U intervjuu za Anadoliju, tridesetpetogodišnji Papić otkrio je razloge zašto želi da nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

”Ja u posljednjih osam mečeva nastupam pod bh. licencom. Moja je namjera da nastupam do kraja karijere pod tom licencom. Kad bude vrijeme da se borim za prvakasvijeta, onda želim i nastupati pod tom zastavom. Ja sam Bošnjak i moja matična država je Bosna i Hercegovina.”

Sanel Papić se bavi boksom od 1999. godine, a počeo je istovremeno s početkom studija u Sarajevu.

”Bio sam član bokserskog kluba Ilidža, gdje sam naučio sve o boksu i o životu.Poslije toga sam bio član bokserskog kluba Zlatni ljiljani. Nakon okončanja studija, vratio sam se u Sandžak i boksovao sam dvije godine za ekipu iz Novog Pazara. Poslije toga sam pozvan u bokserski klub Radnički Kragujevac gdje sam boksovao u prvoj ligi. Imam zadovoljstvo što sam bio tri puta prvak države. Boksovao sam 116 mečeva. Nakon toga sam odlučio da se okušam kao profesjonalac, eto, hvala Bogu, do sada se dobro nosim. Imao sam 15 mečeva, 15 pobjeda, a od toga 12 nokoutom”, rekao je ”sandžački bombarder”, kako zovu Papića.

Pripreme u Sarajevu

Sanel Papić kaže da je ušao u završni period pred meč koji će se održati 1. novembra u Munchenu.

”Dakle, nakon balkanske i evropske titule, moj naredni cilj je da se u skorije vrijeme borim za jednu od svjetskih titula. Na početku, internacionalni prvak svijeta koja će me potom delegirati u krug kandidata za nosioca svjetske titule. Ja sam skoro tri mjeseca na pripremama. Nalazimo se u trećoj posljednoj sedmici sparinga. Nakon ovoga ćemo nastaviti za Sarajevo gdje ćemo obaviti dvosedmične tehničko-taktičke pripreme”, kazao je aktuelni evropski prvak Papić, koji radi zajedno sa timom koji sačinjavaju menadžer Muki Fijuljanin, trener Enes Osmanović i sparing partner Almir Tandir.

Uzor Rakhim Chakhiyev

U boksu, kako kaže Papić, cijeni rusku školu.

”Obožavam Rakhima Chakhiyeva koji bio olimpijski šampion. To je bokser moje generacije. Boksu sam dao svoj cijeli život i pokušavam da se relaksiram kada se završi trening. Transformišem se u neku drugu osobu i vrlo vrlo malo dam sebi da komentarišem o boksu. Imam neki drugi život izvan boksa”, rekao je Papić otkrivši malo i o sebi, odnosno o životu koji vodi izvan boksa.

Iako je aktuelni evropski prvak, Papić ima problema s finansiranjem i logistikom.

”Što se tiče te logistike, ovo je sve na principu štapa i kanapa. Ovdje, uz dobru volju mog menadžera i trenera, koji je se obezbijedio ovdje i sparing partnera koji trenira sa mnom tri godine čisto iz prijateljstva i ljubavi prema boksu. Svakako, meni je potrebna podrška u svakom pogledu, ja se nadam da će se ta logističko-financijska podrška otvoriti i da ću se moći posvetiti samo boksu. Jer, vidite, svaki meč ja sam u peripetijama da li će taj meč biti, jer sada na ovom nivou u kojem se nalazim sve su skupliji i protivnici i pripreme. Ako vam kažem pripreme za samo jedan meč koštaju oko 8 hiljada eura, a da ne govorim koliko košta jedan kvalitetan protivnik koji se mora platiti da bi boksovao sa mnom”, objasnio je Papić.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Centar grada: Ubistvo u pokušaju

Leave a Reply