Česi i dalje zainteresovani za termoelektranu kod Sjenice

Vijesti 2013

BEOGRAD
– Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beogradu o saradnji Srbije i Češke u oblasti energetike sa šefom češke diplomatije Janom Kohoutom, koji je tom prilikom ponudio pomoć Ministarstvu energetike u pregovorima sa Evropskom unijom.
Dogovoreno je da nam Češka prenese svoja iskustva u pregovorima s EU o Poglavljima 15 i 27, koje se odnose na oblast energetike i životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine posle sastanka Mihajlović i Kohouta.

U češkoj delegaciji bili su, pored ostalih, i predstavnici češke kompanije “Alta”, koja je zainteresovana za ulaganje u rudnik i termoelektranu Štavalj kod Sjenice, kao i ambasador Češke Republike u Srbiji Hana Kubačkova, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o tehničkim i finansijskim modelima realizacije projekta Štavalj i ekološkim aspektima izgradnje termoelektrane.

Pored toga, češka delegacija upoznata je i sa drugim prioritetnim projektima u srpskoj energetici, uključujući hidroelektrane Đerdap 3 i Bistrica.

Ministar Mihajlović je Kohouta upoznala i sa planovima Srbije u sektoru gasa, gde je interes Srbije da se kroz izgradnju gasovoda Južni tok i interkonekcije sa Bugarskom, obezbedi više pravaca snabdevanja ovim energentom.

Takođe, bilo je reči i o uslovima za investiranje u obnovljive izvore energije, gde Srbija očekuje oko dve milijarde investicija do 2020. godine, kako bi se dostigla kvota od 27 odsto obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije.

Ministar Mihajlović je šefu češke diplomatije i ostalim članovima delegacije uručila novu knjigu prioritetnih projekata u oblasti energetike i životne sredine, dopunjenu projektima Ministarstva odbrane, piše u saopštenju.

VIŠE KOMETARA O OVOME MOŽETE POGLEDATI NA NAŠEM FORUMU KLIKOM OVDE

Facebook komentari
Čitaj još:  Polaganje praktičnog dela vozačkog ispita u Sjenici ?

Leave a Reply