Japan - Donacija vlade japana

Delegacija Ambasade Japana prvi put u Sjenici

Arhiva Vijesti 2010, Sjenica vesti

Programom podrške unapređenju zdravstvenih usluga, Vlada Japana je sjeničkom Domu zdravlja donirala: ambulantno vozilo, EKG aparat, defibrilator, kardiološku stolicu, biohemijski analizator Japan - Donacija vlade japanai nameštaj za laboratoriju, ukupne vrednosti od blizu 60 hiljada evra. Inače, Vlada Japana, kao, posle EU, drugi najveći donator u Srbiji, kroz različite programe, donirala je našoj zemlji, od 1999.godine do danas, više od 200 miliona evra. Povodom ceremonije primopredaje, ranije preuzete, prve donacije za Sjenicu, Dom zdravlja u ovoj opštini su posetili: ambasador Japana u Srbiji, Tošio Cunozaki, drugi sekretar u Ambasadi Japana, Noriaki Abe, i šefica Odseka za evropske integracije i međunarodne projekte u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, dr Elizabet Paunović. Zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti, lekarima i ostalim osobljem ove medicinske ustanove, goste je dočekao i poveo u obilazak donirane opreme u primeni, direktor Doma zdravlja u Sjenici, dr Stevica Tripković. Zahvalivši se na dragocenoj pomoći u opremanju sjeničkog Doma zdravlja, doktor Tripković je istakao da će dobijenu opremu namenski koristiti i čuvati.

”Ovo je prva donacija ovom gradu od strane Japana. Čuo sam da ovaj Dom zdravlja pokriva veliko područje, pa predpostavljam da medicinsko osoblje naporno radi svaki dan. Uveren sam da će dobijena medicinska oprema i ambulantno vozilo doprineti poboljšanju zdravstvenih usluga u ovom gradu. Želeo bih da dobro koristite doniranu opremu, u cilju spasavanja ljudskih života, da donacija Jpana ostane dugo u vašem sećanju i da to doprinese daljem razvoju prijateljskih odnosa Japana i Srbije”, izjavio je, između ostalog, na konferenciji za novinare, na srpskom jeziku, japanski ambasador Tošio Cunozaki. On je tom prilikom podsetio da je zdravstvena zaštita jedna od glavnih oblasti interesovanja Vlade Japana u Srbiji, i najavio da će podrška njenom razvoju, biti nastavljena.

Čitaj još:  Ambasador Kuvajta posetio Sjenicu (Video)

Podsetivši da je pre 10 godina zdravstveni sistem Srbije bio potpuno uništen, i da je njegovom unapređenju velikodušnu pomoć prižila Vlada Japana, predstavnica Ministarstva zdravlja, dr Elizabet Paunović je istakla: ”Nije lako da u procesu decentralizacije, lokalne samouprave ispune svoje osnivačke obaveze prema domovima zdravlja i opreme ih najmodernijom opremom. Tim pre, ovakva pomoć mnogo znači u pružanju jednako dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za sve naše građane”.
Zahvalivši se, u ime lokalne zajednice, gostima i donatorima na poseti Sjenici, do koje, kako je rekao, nije lako doći ali je prijatno boraviti, predsednik opštine Sjenica, Muriz Turković je izneo prednosti i nedostatke sjeničkog kraja, kojem će, kako je naglasio, donacije u oblasti zdravstvene zaštite, i dalje biti neophodne. Prema programu pomoći Vlade Japana, jedna ista opština, u periodu od dve godine, ne može dva puta dobiti donaciju.

Facebook komentari

Leave a Reply