Putevi do Sjenikih sela su ponovo prohodni

Arhiva vijesti 2009

Active Image

Sneni talas, koji je sredinom protekle nedelje zahvatio našu zemlju, nije zaobišao ni, po surovim zimama uvenu sjeniku opštinu. Iako su niske temperature dubokog minusa od po 20 i više stepeni ispod nule karakteristika i ovogodišnje sezone, i uprkos verovanjima da je sa decembrom i januaromn ono najgore prošlo, februar sa snegom od etrdesetak centimetara u gradu a na seoskom podruju i više, iznenadio je stanovnike ovog najhladnijeg naseljenog mesta u Srbiji. Sneg, koji je, nakon skoro prolenog vremena, u kontinuitetu padao due od 48 sati, za kratko vreme zavejao je 350 kilometara lokalnih puteva do sjenikih sela, koje nadlene slube nisu uspevale odmah da proiste.

Veina seoskih škola nije radila zbog toga nekoliko dana, a ni do onih koje jesu, aci pešaci nisu uspevali da dou.
Prepušteni sami sebi i jedni drugima, bez seoske prodavnice i zdravstvene ambulante, od etvrtka do ponedeljka u snenoj blokadi bili su i stanovnici sjenikog sela Fijulje. Tamo je visina snenog pokrivaa iznosila šezdesetak centimetara, a visina snenih nanosa mestimino i preko jednog metra. Takozvane ''voze'', koje lokalno stanovništvo koristi za proišavanje puteva, u ovom sluaju nisu bile od koristi. Nakon etvorodnevne blokade, dolazak lokalne slube za zimsko odravanje puteva, meštani su sa nestrpljenjem doekali. Jer, iako su se mnogo puta našli u slinim, pa i teim situacijama, februarski sneg ih je zatekao pomalo nespremne. Verujui da je najgore prošlo, neki nisu bili obnovili zalihe osnovnih ivotnih namirnica pa su meusobno jedni drugima posuivali ono što im nedostaje, a najviše panike bilo je, kau, meu pušaima, kojima je ponestajalo cigareta. Prei 13 kilometara do Sjenice i prve prodavnice, tih dana bilo je neizvodljivo. Mleko nisu mogli prodavati, a jedina veza sa ostatkom sveta, bili su im telefoni.
Pod snenim teretom popustio je i krov na kui Safeta Peškovia u Fijulju, koji se srušio uz strašnu buku. Komšije su se uplašile, a srea u nesrei bila je što su se Peškovii iz te kue ranije iselili, pa nije bilo ljudskih rtava. Tu su bile smeštene namirnice i 15 kaca sira, koje nisu uspeli da izvuku.
Od utorka, posle prinudnog mini raspusta, šestoro aka kombinovanog odeljenja etvorogodišnje škole u Fijulju, ponovo je u akim klupama. Uitelj Reuf Hodi je tog dana do škole došao traktorom, jer to je, u zimskim uslovima najsigurnije prevozno sredstvo. Ovaj uitelj, kome se deca s razlogom raduju i koji ume da vlastitim automobilom celu školu odvede na izlet, u zimskom periodu osim traktora, na putu do škole koristi i skije. On uvek nae naina da doe do svojih aka i da, u ma koliko teškim uslovima, savesno ispuni svoje radne obaveze. Od etvrtka do utorka, to je meutim i za njega bilo neizvodljivo, sve dok seoskim putevima nisu prošle graevinske mašine. Tri dana izgubljene nastave bie, kae, nadoknaeno u danima vikenda, a ova seoska škola, saopštava radosno uitelj Hodi, naredne školske godine upisace šestoro aka prvaka, koji ove godine pohaaju prpremni predškolski program, i brojae ukupno, umesto šest, jedanaest uenika kombinovanog odeljenja od prvog do etvrtog razreda.
 
Ovu vijest moete komentarisati na forumu
 
http://www.sjenica.com/forum/showthread.php?t=1534
Facebook komentari

Leave a Reply