Prvi rezultati novoformirane vlasti u Sjenici

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Na Konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Sjenica, održanoj 31.jula, izabrani su organi lokalne vlasti, ali lokalna samouprava u ovoj opštini još uvek nije u potpunosti konstituisana. Kako saznajemo, u pripremi je nova sednica Skupštine, na čijem dnevnom redu će se naći imenovanje direktora u preduzećima i ustanovama pod ingerencijom opštine. U meÄ‘uvremenu, izvode se radovi na adaptaciji skupštinske sale pa će, naredna sednica Skupštine biti održana u, na nov način ureÄ‘enom prostoru. Osim toga, ono što se može primetiti, kao rezultat novoformirane vlasti u prvih mesec dana, jeste intenzivnije čišÄ‡enje grada, u skladu sa odlukama predhodnog skupštinskog saziva i ranije formiranog Opštinskog kriznog štaba, kao i početak rešenja problema pasa lutalica. Vladajuća koalicija, sačinjena od četiri predizborne koalicije, obećava da će istrajati u rešavanju poznatih ključnih problema opštine i da će, bez obzira na programske razlike, uspeti da usaglasi stavove o prioritetnim ciljevima, koji će biti u interesu svih graÄ‘ana.

U akciji čišÄ‡enja grada angažovana je sva raspoloživa mehanizacija opštinskih preduzeća, prvenstveno JKP ''Vrela'', kao i Javnog preduzeća ''Direkcija za urbanizam projektovanje i izgradnju''. Gradsko smeće se sakuplja i redovnije odvozi na privremenoj lokaciji na GoveÄ‘aku, a grad je vidno čistiji. U toku ove nedelje, radilo se i na čišÄ‡enju ureÄ‘enog korita reke Grabovice. Na zadovoljstvo stanovnika u blizini rečnog korita, iz reke su izvaÄ‘ene velike količine kućnog smeća, različita plastična ambalaža, limenke i slično. Utešna je činjenica, da i pored velike količine izvaÄ‘enog smeća, u reci ipak ima života, jer je prilikom čišÄ‡enja uočeno nekoliko pastrmki. Efikasnost čišÄ‡enja meÄ‘utim, u velikoj meri zavisi i od samih graÄ‘ana. ''Da su se na pravi način kažnjavali svi oni koji bacaju smeće u reku, do svega ovoga nikada ne bi došlo. Ljudi će, jedino kada novčano budu kažnjeni, naučiti da vode računa o čistoći grada i uopšte, životne sredine,'' sugeriše nadležnima, zahvaljujući im se što sprovode akciju čišÄ‡enja, stanovnik ulice ''7.juli'' Murat Toković. U svakom slučaju, ukoliko se ostvari planirani kontinuitet u održavanju gradske čistoće, i navike graÄ‘ana će se promeniti u pozitivnom smislu.
Problem pasa lutalica u Sjenici nije rešavan poslednjih pet godina. Poslednja akcija obavljena je 2003.godine, na ranije dozvoljen način i tom prilikom je, lovačkom akcijom odstreljeno 720 pasa lutalica. ''Sada je teško proceniti koliko ih ima, ali nadam se da ćemo uspešno rešiti problem u saradnji sa komunalnim preduzećem ''Naš dom'' iz Požege, u okviru kojeg već četiri meseca funkcioniše prihvatilište za pse. U saradnji sa ovom ovlašÄ‡enom firmom, sprovodićemo akciju hvatanja pasa lutalica sve dok u našoj opštini taj problem ne bude rešen'', rekao je za naš sajtt, Mensur Gičević, zamenik predsednika opštine Sjenica. Stručno osposobljena ekipa za humano hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica iz Požege, je već nekoliko puta bila u Sjenici. U prvoj akciji, na human način, uhvaćeno je i iz grada odveženo preko 50 pasa lutalica. Na javni poziv opštinskih vlasti, u akciju se mogu uključiti i graÄ‘ani, uz nadoknadu od 200 dinara za jednog uhvaćenog psa. Humano hvatanje pasa lutalica u skladu sa važećim Zakonom, je sporiji ali bolji način rešenja ovog, u većini opština u Srbiji, prisutnog problema. Ovako osmišljenu akciju, podržavaju i graÄ‘ani Sjenice, meÄ‘u kojima i ljubitelji životinja, saznali smo na osnovu ankete.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply