Produženi rokovi za ispunjenje obaveza

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nakon najava radnika Poljoprivredno industrijskog kombinata ''Pešter'' AD u Sjenici, članova sindikata ''Solidarnost'' da će stupiti u štrajk glaÄ‘u ukoliko većinski vlasnik Đura Obradović ne pristane na razgovor o ostvarivanju radničkih prava, većinski vlasnik je prihvatio poziv i radnici su odustali od štrajka glaÄ‘u.

Obradović je tom prilikom, kao najveći razlog za neostvarivanje razvojnih planova preduzeća naveo nemogućnost preregistracije kupljenog zemljišta na AD PIK ''Pešter''. Na tada održanom sastanku sa predstavnicima sindikata ''Solidarnost'', većinski vlasnik je obećao da će im do 5.juna dostaviti na razmatranje program viška zaposlenih, kao i da će do 16.juna radnicima biti isplaćene sve zaostale zarade.
''Mi smo zvanično još u štrajku, samo što još nismo odlučili da li ćemo radikalizovati štrajkačke mere. Pošto nije ispunio data obećanja, većinski vlasnik Đura Obradović je 16.juna došao u firmu, iznoseći razloge za odlaganje ispunjenja, dogovorom utvrÄ‘enih obaveza prema radnicima'', rekao je za naš sajt predsednik sindikata ''Solidarnost'' Faik Graca. Na ponovljenom sastanku, kako kaže Graca, pošto su radnici istakli nezadovoljstvo otpremninom za dobrovoljno napuštanje preduzeća, Obradović je, umesto programa viška zaposlenih, ponudio novo rešenje. Većinski vlasnik je rekao, da će svakome ko dobrovoljno napusti preduzeće ponuditi otpremninu u visini od 100 evra po godini radnog staza u kombinatu, umesto 45 evra, kao što je ranije bilo isplaćivano za dobrovoljni odlazak, i da će se takvi radnici u ovom slučaju tretirati kao tehnološki višak. Do danas, zaostale zarade radnicima nisu bile isplaćene.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
http://sjenica.eu/forum/showthread.php?p=61452#post61452 
Facebook komentari

Leave a Reply