8 Mart

Arhiva vijesti 2007

Sample Image

Sjenicanke su, na tradicijonalan nacin i ove godine proslavile svoj praznik, Dan žena 8.mart, u restoranu hotela “Bor”. Sve je pocelo 1958. godine u organizaciji tadašnje Opštinske konferencije žena. Povodom proslave 8 marta, organizovane su najpre igranke za gradanstvo a sutradan i cajanke za žene, koje su u pocetku održavane u restoranu “Srbija”.
Kasnije šezdesetih, otvaranjem fabrike “Vesna”, cajanke su održavane u prostorijama radnicke menze i u hotelu “Bor”.Nikada nisu organizovane istoga dana, pa su Sjenicanke, prisustvujuci na oba mesta, po dva dana slavile svoj praznik. A pripreme su, svakako trajale mnogo duže. U “Vesni”, koja je zapošljavala uglavnom žensku radnu snagu, osnovano je udruženje “Mlada radnica.” Inicijatorka i prva predsednica bila je Živana Mrdakovic.
Udruženje je imalo višestruku funkciju i znacaj. Novozaposlene radnice, posebno sa seoskog podrucja, edukovane su u smislu kulture rada, odevanja, zdravstvene kulture, doškolovavanja i slicno. Mnoge žene su na taj nacin,školujuci se iz radnog odnosa, stekle diplome KV konfekcijonara, krojaca, tkaca i pletaca, u saradnji sa tadašnjom Školom ucenika u privredi.Neke su kasnije, produživši svoje usavršavanje, sticale i diplome tekstilnih inžinjera.
U smislu ostvarivanja rodne ravnopravnosti i afirmacije žena u Sjenici, udruženje “Mlada radnica” kao i Opštinska konferencija za društvenu aktivnost žena, dali su znacajan doprinos. Ovih organizacija danas više nema. Prestale su da postoje devedesetih, sa pocetkom kriznog perioda u zemlji. Zahvaljujuci aktivistkinjama, aktivnosti i tradicija nastavljene su i do danas. Najveci doprinos tome dala je, Sjenicanka po opredeljenju iako rodena u Kotoru, Ana Nikolic. Ona je samoinicijativno, kao nekadašnja aktivistkinja obe organizacije, zadobivši svojim zalaganjem, neograniceno poverenje Sjenicanki, nastavila organizovanje, ne samo osmomartovskih cajanki, vec i mnogih humanitarnih akcija, za koje je dobila i brojna
priznanja. “Radost i veselje mojih sugradanki, kaže Ana, najveca su mi satisfakcija za uloženi trud. Uvek sam rado organizovala i zabave i
ekskurzije za žene Sjenice, koje su, kao prave gospode, na najbolji nacin predstavljale svoj grad.”
Osmomartovska cajanka, za sve žene Sjenice kao i drugih gradova koje rado proslavljaju svoj praznik u Sjenici, nadživela je mnoga udruženja i organizacije, postajuci tako Institucija sama po sebi i jedan od trajnih simbola sjenicke caršije.

 

Facebook komentari

Leave a Reply