Uzgoj tartufa i kod nas

Sjenica vesti

„Najbolji poslovi u budućnosti su hrana i voda.

Poseban prehrambeni artikal budućnosti biće gljive – ili kako je nazivaju „šumsko meso“, a među gljivama najbolja , najkvalitetnija i najprofitabilnija jeste gljiva TARTUF“ – poručili su predstavnici Green Laboratories, na održanom seminaru u Sjenici . Ovom prilikom predstavnici ove firme su pozvali sve zainteresovane da se do oktobra mjeseca prijave za plantažno gajenje tartufa, kao bi na taj način poboljšali ličnu egzistenciju i obezbjedili sebi, ali i svojim nasljednicima svjetliju i bolju budućnost.

Tartufi, vrsta gljive, su poznati još od 5 vijeka prije nove ere. Rastu ispod zemlje na korenima drvenastih biljaka , a sa plantažnim gajenjem tartufa počelo se tek 1967 i 1970 godine u Francuskoj i Italiji. Na Balkanu, kompanija Green Laboratories , preko Filijale u Beogradu, je osnovala mrežu potencijalnih saradnika za jedno od najvećih ulaganja u hranu visokog kvaliteta širom Evrope, pa tako i za uzgoj tartufa ali i lješnjaka. Predstavanici Green Laboratories su na održanom sastanku istakli da su plantaže tartufa najprofitabilniji posao budućnosti, gdje će čitava porodica moći pristojno da zarađuje i to na sopstvenom imanju.

Čitaj još:  Počeli radovi na Lenjinovoj ulici

Mladen Ranitović, predstavnik Green Laboratories-a d.o.o iz Beograda je na održanom seminaru, osim predstavljanja samog projekta uzgoja ovih vrsta gljiva, savjetovao sve zainteresovane da počnu sa ovakvim biznisom i na taj način obezbjede za početak platu od nekih 1000 eura mjesečno, ali i penziju.

Green Laboratories d.o.o Beograd organizovaće edukovanje proizvođača za plantažno gajenje tartufa. zaključiće Ugovore o plantažnom gajenju tartufa na imanjima seoskih domaćinstava, a organizovaće i stručnu i tehničku pomoć po osnovu zaključenih Ugovora i kontrolisati pravilnost radova na plantažama

Čitaj još:  I Komunistička partija na glasačkom listiću

Ukoliko ste zainteresovani za uzgoj ovih vrsta gljiva, za područje Sjenice zadužen je Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela, a više informacija možetete pronaći na portalu Tartufi – Planta?no gajenje tartufa na le?niku | Green Laboratories DOO.

(Irma Hodzic)

Facebook komentari

Leave a Reply