Grejna sezona počela

Arhiva vijesti 2008

POTRAŽNJA ZA OGREVOM I DALJE VELIKA

Sjenica - www.Sjenica.com

Grejna sezona u sjeničkom kraju uvek počinje ranije. U individualnim domaćinstvima, koja se uglavnom greju na čvrsto gorivo (drva i ugalj), grejanje je ove godine počelo u prvoj polovini septembra. Nešto kasnije, zbog niskih temperatura, i u skladu sa rezervama uglja, preostalim od prošle sezone, grejanje je počelo i u svim sjeničkim školama. Prevremenu grejnu sezonu, ipak, nisu svi spremno dočekali. Potražnja za ogrevom je i dalje velika, a nabavka ovih dana, ni malo jednostavna.

Poučeni iskustvom življenja u sjeničkom kraju, gde grejna sezona često traje i duže od šest meseci, mnogi stanovnici ogrev obezbede već u proleće, kada su i cene povoljnije, ali ima i onih, koji to još uvek nisu učinili. Za metar ogrevnog drveta, u maju je trebalo platiti 30 evra, sada 40. Najveći problem je međutim, kako nabaviti drva. Na pijaci ih nema, pa su ljudi prinuđeni da se snalaze na različite načine, a nije lako doći ni do uglja. U rudniku su nam potvrdili da je potražnja velika i da se na isporuke mora čekati.

Čitaj još:  PRO Program i OpÅ¡tina Sjenica, ulepÅ¡ali izgled gradskog parka

”Ukupna proizvodnja uglja u septembru bila je 6.100 tona, od čega je proizvedeno 2.200 tona komadnog uglja, koji se koristi u domaćinstvima, i ta količina je već isporučena”, rekao je za www.sjenica.com , direktor rudnika uglja Štavalj, Mersud Turković. On je istakao da se cena jedne tone komadnog uglja, koja iznosi 5.100 dinara bez prevoza, nije menjala od 2006.godine. Nekima je to skupo, nekima podnošljivo. U svakom slučaju, s obzirom na količine potrebnog ogreva, neophodno je izdvojiti pozamašne sume novca za jednu sjeničku zimu. Ali za sve Sjeničane, ogrev je nešto što se, kako kažu, pre svega ostalog, mora nabaviti.

Facebook komentari

Leave a Reply