Cajanka 2008 - 1

Osmomartovska Čajanka

Arhiva vijesti 2008, Sjenica vesti, Slike

DAN ŽENA NA SJENIČKI NAČIN

Cajanka 2008 - 1

Sjeničanke Dan žena doživljavaju kao isključivo svoj praznik, u pravom smislu te reči. Tog dana su vesele, razdragane, lepe, elegantne, i to samo sebe radi. Zabava se organizuje samo u njihovu čast, jer 8.mart je njihov Dan. A muškarci? Oni su neprimetni i tu su samo u ulozi, muzičara, konobara, vozača… I zaista, isključivo u ženskom društvu, Sjeničanke umeju da budu, i lepe, i razdragane, i šarmantne, i vesele. Umeju da budu dame, samo zbog toga što to jesu! Ako postoje one koje sumnjaju u žensku zabavu na sjenički način, treba samo jedanput da budu prisutne, i sasvim sigurno i dokazano, ponovo će poželeti da dođu. Jer, to je zabava za sve generacije. Dovoljno je samo biti žena!

Ove godine, u restoranu hotela ”Bor” u Sjenici, na način kako se to čini već duže od pola veka, svoj praznik je proslavilo više od 300 pripadnica lepšeg pola. Bilo bi ih i više, da broj mesta nije ograničen. Prve rezervacije počele su već od decembra, a sve karte su bile rasprodate mesec dana unapred. Nisu tu bile samo Sjeničanke. Mnoge su došle iz drugih gradova specijalno zbog Osmomartovske čajanke. One kažu da tako nešto samo u Sjenici postoji. ”Ovo je posebna, ženska zabava i muškarci nam danas nisu potrebni. Mi se same, opušteno veselimo i družimo i ovde sve brige nestaju!”

Čitaj još:  Počela rekonstrukcija trotoara preko puta Omladinskog parka (Video)

Sve je počelo pre pedeset godina, u organizaciji tadašnje Opštinske konferencije žena, a potom i udruženja ”Mlada radnica”, formiranog u okviru nekadašnje fabrike ”Vesna”. Tih udruženja danas više nema ali, Osmomartovska čajanka, kao trajni simbol sjeničke čaršije, ne može da nestane. Najviše zaslužna za to je Sjeničanka po opredeljenju, Ana Nikolić. Ona se iz Kotora u Sjenicu doselila pre trideset godina: ”Odmah sam osjetila kakva je to radost, kako se žene u Sjenici druže, kako su fantastično velikog otvorenog srca, srdačne, vesele, iskrene, čestite i gostoprimljive. Niko ne ume da se veseli kao Sjeničanke! Meni u Kotoru ne vjeruju kakva je ovdje atmosvera. To ipak treba doživjeti!” Ana samoinicijativno organizuje čajanke poslednjih dvadesetak godina – U početku mi je pomagao pokojni Reuf Nalović-Čale. Sada mi pomažu ovi momci iz orkestra, ali uglavnom uspevam sve sama da iskontrolišem. Posebno me raduje što je prisutan i veliki broj omladine. Pored stalnih gošći, tu su i djevojke koje još nisu formirale svoje porodice, a to je garant da se tradicija nastavlja.” Pošto su se dame složile da im je jedan 8.mart u godini malo, organizatorka im je, čestitajući praznik, obećala da će ovakvih, ženskih zabava, ubuduće biti više. Sledeća već u maju.

Čitaj još:  Sjeničke aprilske 2020. priče (Video)

Iako je u pitanju isključivo ženska zabava, uloga muškaraca ipak nije zanemarljiva. Bez muzike, nema ni dobre zabave! U stalnom muzičkom sastavu za ovakve prilike pevaju Ringo, Zlatko i Najo. Specijalni gost večeri ove godine, bio je i Ćazim Čolaković. On je, na osnovu svog bogatog pevačkog iskustva i brojnih gostovanja širom sveta, potvrdio posebnost sjeničkih čajanki. ”Ja sam prošle godine slučajno prisustvovao ovoj zabavi, i tada sam se uverio da zaista niko ne ume da se veseli kao Sjeničanke. Zato sam ove godine došao sa namerom da im, za njihov praznik, svoje pesme od srca poklonom.”

Cajanka 2008 - 2

Facebook komentari

Leave a Reply