Akcija društva za zaštitu i proučavanje ptica i TO Sjenice za čistiji Pešter - Sjenica

250 džakova smeća nakupljeno (Video)

Nevladine organizacije, Pešter, Razno, Sjenica, Sjenica vesti, Turizam

UKLONjENO 250 DžAKOVA ĐUBRETA: Akcija društva za zaštitu i proučavanje ptica i TO Sjenice za čistiji Pešter

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice, organizovalo je akciju čišćenja u kojoj je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Karajukića Bunari i Tuzinje.
U čišćenju je učestvovalo 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali i prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac” iz Nove Varoši, Planinarskog društva “Zmajevac” i JKP “Vrela” iz Sjenice.

Akcija društva za zaštitu i proučavanje ptica i TO Sjenice za čistiji Pešter - Sjenica
Pored uklonjenog čvrstog otpada, primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih voda ovog kraja.




Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama, a opština Tutin je postavila kontejnere u seoskim sredinama i otpad se odvozi, dok opština Sjenica, kako navode u DZPPS, ovu komunalnu obavezu nije ni započela.

Čitaj još:  Poljoprivredni sajam u Sjenici 2012 (VIDEO)

– Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama – kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. – Voljni smo da pomognemo opštini Sjenica da trajno reši problem upravljanja otpadom. Ova divlja priroda, srdačni meštani i bogata tradicija zaslužuju očuvan Pešter koji nije prekriven smećem.

Čitaj još:  Petrović šesti u "poteri"

izvor: novosti

Facebook komentari

Leave a Reply