grb sjenice - sjenica grb

Uvedeno vanredno stanje u Srbiji 15.03.2020.

Hronika, Sjenica vesti

Uvedeno je vanredno stanje u Srbiji. Od sutra nema škole, vrtića i izlazaka. Molimo vas da poštujete vanrednu situaciju. Samim tim pomažemo u sprečavanju zaraze i širenja virusa.
Ne smiju raditi ni restorani, kafići itd.
Ovo je gore od svakog rata, svake mržnje. Sad moramo da se pazimo i čuvamo naše najstarije. Ne izlažite naše starije članove potencijalnim zarazama, ne ostavljajte decu kod nane ili kod đeda. Deca će preživeti virus, a oni neće.

Evo o čemu je pričao predsednik Aleksandar Vučić povodom vanrednog stanja u zemlji:

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic - uvedeno vanredno stanje u srbiji 15.03.2020.U Srbiji od ovog trenutka uvedeno VANREDNO stanje: Stariji od 65 godina moraju da ostanu u kući, nema škola, vrtića, teretane.

Vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka kriznog štaba saopštio je odluku o tome da se na teritoriji Srbije uvede vanredno stanje zbog suzbijanja zarazne bolesti KOVID-19, poznatije u javnosti kao korona virus.

“Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika kog naša zemlja mora da pobedi. Borba je pred nama. Borba za naše roditelje, za naše starije ali i za našu budućnost. Naši roditelji su izgradili naše gradove, sela, puteve i pruge. Napravili su sve što imamo. Moramo da uradimo sve možemo da im pomognemo. Mi smo do sada uradili mnogo stvari. Moram da zahvalim doktorskom timu. Posle iskustava ali iz svega što smo prošli. U skladu Ustava Srbije donosimo odluku o proglašenju vanrednog stanja. Obaveštavamo vas da proglašavam vanredno stanje.

“Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama, ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama”, navodi predsednik i dodaje da je to najdisciplinovaniji deo našeg društva, “Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji i zato ih molim da ne izlaze iz kuće”.

Predsednik je naveo da biti organizovana i pomoć starijim licima.

“Od sutra nema škola, vrtića, teretana. Škole će biti zatvorene do kraja školske godine. O svemu ćete biti obavešteni”.

On je izjavio saučešće svim evropskim prijateljima i junačkom italijanskom narodu. Predsednik je rekao da, ako bude bilo potrebe, biće doneta obavezujuća odluka u naredna 72 sata da sva lica moraju da ostanu kod svojih kuća, ako su u seoskom području.

“Molim najstarije kao Boga da ne izlaze iz kuća. Ovo je borba za njih. Neće stradati naša deca, već naši roditelji, zato ih molim da ne izlaze iz kuća. Sve što radimo, radimo samo zbog penzionera. Nema potrebe da govorim koliko ih volim. Moramo dobro da se organizujemo i mnogo organizovanije zemlje od nas jezivo su poklekle i plaćaju stravičnu cenu. Molim vas da ostanete u svojim domovima”, rekao je Vučić.

Čitaj još:  Zvanično saopštenje za javnost za vrijeme VANREDNOG STANJA

Zamolio je i mlađe da ne posećuju najstarije, kako bi bili pošteđeni.

“Pustimo deke i bake da budu sami mesec dana, da nam prežive ovo. Znam da im je teško bez unuka i dece, ali to je jedini način da prežive. Danas je 368 ljudi umrlo u Italiji!”, rekao je Vučić.

On se još jednom zahvalio lekarima koji su imali hrabrosti da kažu da deca treba da idu u škole.

“Razočaran sam napadima na ove ljude, na najhrabrije koji su nas spasavali u najtežim vremenima. Pelemiš je rizikovao život, dobacuje se Konu jer im se ne sviđa njihova izjava, a oni rade isključivo u interesu naroda. Sutra nema škola, vrtića, fakulteta, sporta, teretana, dezinfikovaćemo sve prostorije… Nema potrebe da objašnjavam zašto, teretane su najgora mesta za zaraze. Ograničiće se rad restorana, kafana, uz veoma kratko vreme. Zatvara se život, da bismo sačuvali život”, rekao je Vučić.
Škole se, kako kaže, najverovatnije do kraja godine i neće otvarati.

Kaže da nećemo imati problema sa namirnicama jer, brašna kako kaže ima za narednih 12 meseci.

Narodima oko nas ćemo morati da pomažemo što se tiče brašna. Nemamo problema ni sa jednim od vitalnih proizvoda. Prodavnice će biti otvorene, obezbeđivaćemo maske, a logistika će biti najveći problem. Napori su veliki – kaže Vučić.

Dodaje da velika međunarodna solidarnost ne postoji i da je to bila bajka na papiru.

– Shvatili ste to. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinim koji mogu da nam pomognu – Kini. Uputio sam pismo predsedniku Siju gde sam ga po prvi put u nekoliko puta nazvao i dragim prijateljem i bratom. Odlukama EU ne možemo da uvezemo ni robu, ni medicinsku opremu, nemaju je ni oni dovoljno. Zato sam zamolio našeg prijatelja i brata Si Đinpinga, garantujući mu vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom, tražili smo sve od Kine, čak i da nam pošalju lekare, jer naši već postaju umorni, a koronu u bolnice ne smemo da pustimo. Vojska će od sutra čuvati bolnice u kojima se leče pacijenti zaraženi od koronavirusa. Vojska će biti pored najvažnijih objekata od sutra, policija će da radi najteži posao, a onaj kome lekari budu rekli da ide u izolaciju, a oni to ne čine, ići će u zatvor na do tri godine. To je tako po zakonu i to nije nova mera – rekao je predsednik.

Čitaj još:  Premijerno odigrana predstava “Ah ta ljubav”

Preduzete su, kaže, nove mere, a mere će se dopunjavati iz dana u dan.

– Biće teško, ali što budemo disciplinovaniji, veće su šanse da sačuvamo živote naših starih – rekao je predsednik. Ističe da je dvoje na respiratorima u ovom trenutku. Kaže da, svi koji dođu iz bilo koje zemlje sveta u Srbiju, moraće u karantin na 14 dana, a iz žarišta na 28 dana.

– Ovo radimo da bismo spasili i sačuvali zemlju. Mi smo od 1804, od prvih dana uspostavljanja moderne srpske države ginuli i ginuli. I dobro je da poštujemo svoju istoriju i tradiciju. Nismo se oporavili od svih ratova i tek nedavno je naša ekonomija počela da sija. Ovo će nas nesumnjivo vratiti unazad. Zato pozivam srpski narod, ali i našu braću Mađare, Bošnjake, Rumune, Slovake, Rome, Albance, Makedonce, Hravate, da budu disciplinovani i da sačuvamo našu Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnost – rekao je Vučić.

Deo tereta u izvozu robe u RS, kako kaže, preuzeće i Srbija.

– Ne smemo da se ponašamo prema svom narodu onako kako se prema nama ponašaju neki drugi. Predaja nije opcija! Predaja nikada nije bila opcija i to nikada neće biti za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo. Živela Srbija – rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će biti uvedene nove mere.

– Ako postoji mesto sa većim brojem virusa, to je svakako Beograd. Zahvaljujući neodgovornim postupcima pojedinaca, drugo mesto je Niš. Ako bude promene u međugradskom saobraćaju, bićete obavešteni – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da, kada je muka i teško, tada ne pomažu ni srpske pare.

– Verujem u mog brata i prijatelja Si Đinpinga i u kinesku pomoć. Kina je jedina zemlja koja može da nam pomogne – rekao je predsednik.

redakcija sjenica.com i novosti

Zvanična izjava Doma zdravlja povodom korona virusa i kome se obratiti

pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply