bandovici selo gradac

Porodica Bandović bez osnovnih uslova za život

Humano, Intervju, Pešter, Sjenica vesti

Siromašnoj, šestočlanoj porodici Slobodana i Stanke Bandović iz sela Gradac kod Sjenice potrebna pomoć. Žive u udžerici od blata, a zbog teške nemaštine nisu lečili dete

U selu Gradac na Pešteru, nedaleko od Sjenice, u nesvakidašnjoj bedi živi šestočlana porodica nadničara Slobodana Bandovića. Sa suprugom Stankom, Slobodan ima trojicu sinova, Stefana (8), Radišu (6) i Petra (3), koji su poslednjih godina češće gladni nego siti. U udžerici sklepanoj od betonskih blokova i blata, koja svakog trenutka može da se sruši, živi i Slobodanova majka Marija.

Preživljavaju tako što Slobodan, nadničeći, zaradi neku crkavicu, ili ako im komšije doture džak brašna ili poneku veknu hleba.



Iako ima šest godina, mali Radiša teško govori. Zbog bede, sirotinje i borbe za golo preživljavanje, roditelji ga na vreme nisu odveli kod lekara. To su učinili tek nedavno, nakon što su im dobri ljudi iz Švajcarske poslali donaciju od 300 franaka, a Novopazarac Hido Muratović donirao još 100 evra. Mali Radiša je imao niz pregleda u Beogradu. Lekari su konstatovali da je teško bolestan i ozbiljno zapostavljen i da mu predstoji dugo i neizvesno lečenje. Moraće na nove preglede i snimanja glave. Pošto ima i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema u predelu donjeg stomaka, mališana čeka i operacija.

Čitaj još:  Ćazim Čolaković operisao plućno krilo

– Da imamo bar jednu pristojnu sobicu i dovoljno hleba sve bi nam bilo lakše. Sada najpre moramo da se izborimo za poboljšanje zdravstvenog stanja našeg Radiše. Da ugrejemo, nahranimo, obučemo i obujemo ostalu decu, a potom i da nekako sagradimo bolji krov nad glavom. Pod ovim se cele zime smrzavamo. Sobica sa kupatilom za nas bi bila ostvarenje životnog sna. Sami smo nemoćni, čak ni dete ne možemo da povedemo na preglede u Beograd, a kamoli da započnemo kuću. Zato molim sve dobre ljude da nam pomognu. Svaka pomoć u ovom trenutku nam je dobrodošla – kaže Slobodan, i naglašava da je spreman da radi i najteže poslove samo da bi njegovoj porodici bilo bolje.

RAČUN
Na insistiranje nekoliko komšija i humanitaraca iz ovog kraja, porodica Bandović nedavno je u Vojvođanskoj banci – Sjenica otvorila račun broj 355-0003200498425-92 na koji zainteresovani mogu da uplate pomoć za lečenje malog Radiše i poboljšanje uslova života njegove porodice.



BEZ ZDRAVSTVENE KNjIŽICE
Stotine siromašnih žitelja Peštera, Golije i Rogozne nisu u stanju da plaćaju zdravstveno (poljoprivredno) osiguranje, pa zato nemaju ni zdravstvenu knjižicu. Kad se teško razbole ili kada moraju na operaciju, prinuđeni su da raznim agencijama plaćaju i po 200 evra kako bi ih privremeno “zaposlile”, prijavile im zdravstveno osiguranje i privremeno obezbedile knjižicu. Deca su osigurana, pa Radiša Bandović, srećom, nema tih problema, ali ih imaju njegova baka i roditelji.

Čitaj još:  Prekomponovanje vlasti u Sjenici još uvek je glavna čaršijska priča u sandžačkim opštinama

 

izvor: novosti
foto: M. Nićiforović

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply