spasena trudnica - www.Sjenica.com

Spašena trudnica i 20 sela u blokadi

Humano, Pešter, Sjenica vesti, Vrijeme

SPASILAČKA AKCIJA: Iz smeta izbavljena trudnica sa mužem

Olujno nevreme na Pešteru: Blokirani putevi, zavejano dvadeset sela. Na putu Sjenica – Bare izvučeni Nevzeta i Nedžad Crnovršanin. U Sjenici danas minus sedam, a u Bunarima i minus deset.

Sneg praćen jakim olujnim vetrom koji na Pešteru pada duže od 30 sati, stvara velike nanose i blokira puteve na gotovo celoj visoravni.

Najteže je danas bilo u naselju Bare, udaljenom od Sjenice 30 kilometara, jer je put u blokadi, a sva sela na ovom delu Peštera su zavejana i odsečena od sveta, a potom i u Crvskom, Blatu, Goševu, Kainovićima, Janturinama, Borišiću, Višnjevu, Podama, Poljicama…

Na ovom putu, kod mesta Višnjevo – Hanovi, danas pre podne u kolima su dva sata bili zarobljeni trudnica Nevzeta Crnovršanin i njen suprug Nedžad.

Trudna Nevzeta krenula je iz sela Borišići sa suprugom Nedžadom i dvoje dece, od četiri i sedam godina, u Prijepolje na porođaj, ali su na putu Bare – Sjenica, kod mesta Hanovi-Višnjica, kolima upali u visoke nanose i nisu mogli ni nazad, ni napred.

– Uhvatila nas je panika, uplašili smo se i za sebe i za decu. Mobilnim telefonom pozvali smo putare, ali su nam oni rekli da kamionom mogu da priđu samo na kilometar do nas. Sneg je još jače padao, a mi smo bili u još većem strahu. Tada sam pozvao Miću Kaličanina, zamenika predsednika opštine Sjenica, i zatražio pomoć. Ni trenutka se nije razmišljao, samo je kratko rekao: “Dolazim odmah”… – rekao je Nedžad.

Čitaj još:  Muhabet sa Ramom (druženje sa Alijom Hodžić) Video

Putari i radnici opštine uspeli su da ih oboje izvuku iz snežnih smetova, a trudnicu da bezbedno prebace do Sjenice. Kako ističe Verislav Radević, direktor OŠ “Sveti Sava” u Barama, nastave nije bilo, jer zbog zavejanih puteva đaci nisu mogli da se probiju do škole. Vrlo teško, samo terenskim vozilima, danas se stizalo do Karajukića Bunara, Buđeva, Trijebinja, Dolića, Raždaginje i drugih većih pešterskih sela.

Mada se olujno nevreme još nije smirilo, nadležni iz opštine Sjenica poslali su tešku mehanizaciju da čisti regionalni put Sjenica – Bare.

Najugroženiji deo Peštera danas je obišao zamenik predsednika SO Sjenica Mića Kaličanin, koji je istakao da će, čim se stiša oluja, mehanizacija krenuti da deblokira zavejana sela i njihove žitelje.

U Sjenici je danas, inače, izmereno minus sedam.

HEROJSKI PODVIG PRIJATELjA
Sa Kaličaninom su u “ladu-nivu” seli njegov saradnik Mihajlo Tripković i novinar Edib Honić. Rizikujući živote, uspeli su da se probiju do Hanova i četvoro Crnovršanina. Za dva sata Nevzeta i njen suprug bili su u Sjenici, a potom su produžili za Prijepoplje.

– Hvala im do neba, oni su naši heroji, spasli su nam živote – rekao nam je kratko Nedžad.


MEĆAVA NA PEŠTERU: U snežnoj blokadi 20 sela, u Barama deca ne mogu do škole

Čitaj još:  Naši putevi još uvijek prohodni

Zbog jakog vetra koji dostiže brzinu i do 15 metara u sekundi i snega koji pada već 24 sata, na Pešterskoj visoravni jutros je dvadesetak sela i zaseoka, uglavnom na području Bara u snežnoj blokadi.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Barama danas nema nastave, jer ni deca ni nastavnici jutros zbog smetova na putevima nisu mogli da se probiju do škole. Snežni nanosi blokirali su puteve oko Crvskog, Janotirna, Goševa, Blata, Krainovića…

U prekidu je i regionalni put Sjenica – Bare preko Trijebina. Dosta snega i smetova ima i ka selima Raždaginja, Karajukića Bunari, ka planini Giljevi, selu Buđevo.

U ovom trenutku teške građevinske mašine pokušavaju da probiju put ka Barama, a putevi od Sjenice ka Novoj Varoši i Ivanjici za sada su prohodni.

U Sjenici jutros je minus sedam stepeni, a ima i 15-tak santimetara snega.

 

Izvor: novosti/kurir

Facebook komentari

One thought on “Spašena trudnica i 20 sela u blokadi

Leave a Reply