Porodica Bazdar - selo Ursule - www.Sjenica.com

U tren oka sve izgubili!

Hronika, Humano, Pešter, Sjenica vesti

Izgorelo sve što su imali

Velika nevolja pre nekoliko dana zadesila je posle podne porodicu Bajrama Baždara (36), poljoprivrednika iz Ursula, zabitog sela na Pešteru, udaljenog od Sjenice više od 30 kilometara. Dok je sa trudnom suprugom Aminom (26), koja za dva meseca treba da se porodi, i decom Adelom (6), Azelmom (3) i Ajlanom (2) bio u poseti komšiji Hivzu Baždaru (82), čija kuća je udaljena jedva pola kilometra, njihovu kuću zahvatila je vatrena stihija.

– Slučajno sam izašao iz komšijine kuće i pogledao preko brega. Skamenio sam se kada sam ugledao gust crni dim, odmah sam znao da gori naša kuća. Potrčao sam i video kuću u plamenu, strašan je to osećaj i pakao u duši. Pucali su zidovi, lomila su se stakla, rušio se krov, nije bilo nikakvih šansi, niti smo to pokušavali, da požar ugasimo. Stigli su supruga i deca, stajali smo na snegu, gledali kako vatra guta sve što smo mukom stvarali i imali, i svi plakali – priča Bajram i naglašava da je sam Bog spasao malog Ajlana, koga je žena htela da ostavi kod kuće da spava. Nije hteo da ostane, pa je u majčinom naručju pošao sa porodicom.

– Ne smem ni da posmislim šta bi se desilo da je ostao – priča ovaj nesrećni Pešterac i naglašava da su od kuće ostale samo zidine pune gareži i pepela, dodavši:

– Sad nemamo ništa. Spasli smo samo ono što je bilo na nama. Nekoliko noći prespavali smo kod komšije Hivza, nas sedmoro u jednom sobičku. Već za koji dan preselićemo se u jednu brvnaricu, bliže zgarištu naše izgorele kuće, u kojoj nema baš ničega. Nemamo šporet da se ogrejemo i bar skuvamo čaj, a već je izuzetno hladno, nemamo ni na čemu da prespavamo, nemamo ni hleba, niti bilo kakvih namirnica. Ako nam neko ne pomogne, ne znam kako ćemo preživeti u hladnoj brvnari, posebno brinem za decu i trudnu suprugu – priča Bajram.

Čitaj još:  U Sjenici na vlasti SDA sa SDP-DS-LDP, SPS i URS

Nažalost, ovom nesrećnom čoveku kuća je već jednom gorela i pre deset godina, ali je uspeo da je iz pepela ponovo podigne, a zla sudbina je htela da ponovo izgori. Do porodice Baždar nekako se stiže kolima, ali samo ako (kao ovih dana) nema većih padavina. Čim napada prvi ozbiljniji sneg, do njih će se moći samo helikopterom.

– Deca plaču i traže lutkice i druge igračke u izgorelim sobama. Sakrijem se iza zida, pa plačem i ja. Bog zna šta će biti sa nama – ističe Amina Baždar i moli sve dobre ljude, koji to mogu, da im pomognu.




Makar da prezime surovu peštersku zimu, i živi i zdravi dočekaju proleće.

– Posebne nade polažemo u Pešterce i Sjeničane koji rade u inostranstvu, uvek su bili velikog srca, nadamo se da će pomoći i nama – naglašava plačući Amina Baždar.

Neophodno 3.000 evra da prezime na sigurnom
Od silne vatre i ogromne temperature, pukla je ploča na kući porodice Baždar, ali su noseći kameni i betonski stubovi izdržali stihiju. Majstori koji su obišli ovu porodicu procenili su da će ploča izdržati zimu i da bi se pod njom moglo boraviti, pod uslovom da se brzo skupi potrebni materijal (stiropor, gipsane ploče, laminat, elektroinstalacije…) za koje će po grubim procenama trebati dve-tri hiljade evra.

Čitaj još:  Mirza Šoljanin snimio duet sa Ninom Badrić

Dinarski račun
Porodici Baždar potrebni su i šporet na drva i struju, frižider, sto i stolice, ležajevi… Potrebni su im i odeća i hrana. Svako ko želi da im pomogne može stupiti u kontakt putem telefona na brojeve: 00381 64 018 75 73 i 00381 63 73 83 730. Isto tako, pomoć može direktno uplatiti na račun otvoren u Komercijalnoj banci u Sjenici na ime Bajram Baždar, a broj je: 205-9011005278010-97.

Devizni račun
Otvoren je takođe i devizni račun u Komercijalnoj banci na ime: Bajram Baždar, Ursule bb, 36310 Sjenica, Srbija IBAN Ač. Number RS 35205903102299777209, SWIFT – BIC KOBBRSBG, kao i u Nemačkoj na Deutsche Bank AG, Frankfurt Am Main, Germany SWIFT-BIC DEUTDEFF.

 

D. N. Petrović – Vesti – Foto: D. N. Petrović

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “U tren oka sve izgubili!

Leave a Reply