jelici - deda tomislav i svetlana sa decom na rucku - www.sjenica.com

Jelići će i ove zime morati bez struje!

Humano, Pešter, Sjenica vesti

Sva obećanja Jelićima ostala u mraku

Devetočlana porodica Jelić iz zaseoka Janturine na Pešteru i ovu zimu dočekuje bez električne energije. Iz EPS još nije stigao nalog da radnici EDB počnu uvođenje struje

Mada je prava, surova, pešterska zima već na pragu, starina Tomislav Jelić (83), iz zaseoka Janturine, svakog jutra pogleduje u nebo i u pravcu udaljene Sjenice nadajući se radnicima Elektrodistibucije i konačnom uvođenju struje u njegovo domaćinstvo, jedino na ovom delu Peštera koje je još u mraku. Džaba se, međutim, nada, jer električari ni ove jeseni neće doći. Ponovo su izneverana sva njegova očekivanja i očekivanja njegovih šestoro unučadi, koja će i dalje rasti i učiti uz svetlo petrolejke.

– Obaćavali su nam struju godinama, a mi smo uvek ostajali u mraku – jada se Tomislav. – Ove jeseni smo se baš nadali, jer su mediji “skočili” da nam pomognu, a bilo je i nekih obećanja iz EPS i opštine. Na kraju – ništa. Moji unuci Mićo (12), Miloš (10), Marko (7) i Marjan (3) i unuke, bliznakinje Marija i Marijana, rođene ovoga leta, još će morati da rastu u mraku. Žao mi je zbog njih, žao mi je što u današnje vreme kompjutera moraju da uče uz svetlo lampe i da mašataju o televizoru.

Čitaj još:  Osnovan ASNS rudnika uglja Štavalj (Video)

Veliša Pejčinović, direktor sjeničke Elektrodistribucije, kaže da su sve što je trebalo – projekat, predračun, dužinu trase – prosledili “višim instancama”…




– Nismo dobili nalog da uvodimo struju Jelićima – kaže Pejčinović.- Sada bi, ako bismo i dobili “zeleno svetlo” i potrebna sredstava, sve išlo teško, jer je zima praktično već stigla na Peštersku visoravan. Žao mi je ove porodice, dece posebno. Radi smo da im pomognemo, ali bez Beograda smo nemoćni da bilo šta učinimo.

Kako trenutno stoje stvari, Jelići će i ovu zimu provesti u mraku, jer iz EPS, uprkos nekim obećanjima, nije stigao nalog ovdašnjoj Elektodistribuciji da im pomogne. Niko s njima nije kontaktirao ni iz nadležnog ministarstva, mada je ranije bilo obećanja da će im država dovesti struju.

– Reč je o kilometar i po trase (30 do 40 električnih stubova) koja bi, po proračunima EPS, koštala oko 15.000 evra, a po našim samo 5.000 evra – ističe Mića Kaličanin, zamenik predsednika opštine Sjenica. – Ostajemo pri obećanju da ćemo mehanizacijom iskopati sve potrebne rupe za bandere i pomoći u radovima, ako bi bilo dobre volje i para još nije kasno.

Čitaj još:  Asfaltirano "Novo Naselje" u Sjenici

GRANICA (NI)JE PROBLEM

Kad god nas izigraju i ne dovedu nam struju, kažu da je to zbog toga što nam je imanje pola u Srbiji, a pola u Crnoj Gori. To je obično samo izgovor. Mi glasamo i porez plaćamo u Srbiji, neka nam struju dovedu na deo imanja koji je u Srbiji, kuća nam je na teritoriji Srbije, lako ćemo je mi prebaciti i do ostatka našeg domaćinstva – ističe Svetlana Jelić, koja sa suprugom Darkom u nemogućim uslovima odgaja šestoro dece.

 

novosti

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Jelići će i ove zime morati bez struje!

Leave a Reply