Dujke - Osnovna škola

Vlast je zaboravila na ove mališane!

Pešter, Sjenica vesti

U požaru koji je pre tri godine zahvatio odeljenje OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Dujke na Pešteru uništeno je sve što je ova škola imala, a đaci i njihova učiteljica ostali su “na poljani”, bez osnovnih uslova za rad. Angažovanošću roditelja i dobrom voljom meštanina Šaipa Čolovića, koji je uz minimalnu nadoknadu školi ustupio svoju brvnaru, šestoro osnovaca i njihova učiteljica Ajsela Mašović nekako su skrpili jednu učionicu u kojoj uz pomoć štapa i kanapa, izvode nastavu. U 21. veku!

Dujke - Osnovna škola
Dujke – Osnovna škola

– Uslovi su veoma loši, nemamo vodu, sredstva za higijenu, nemamo potrebna učila, WC je poljski, brvnara je bez struje… Ali nekako se snalazimo, ne propuštamo ni jednu lekciju i, hvala bogu, deca su nam dobri đaci – priča učiteljica Ajsela Mašović koja svakodnevno đačkim kombijem, zimi po snegu i mrazu, iz Sjenice do sela Dujke i obratno prevali po 25 kilometara.

– Struju nam je, posebnim kablom, pozajmila komšinica baka Elmaza Čolović, ali samo za sijalicu, ne smemo ništa drugo da uključimo, neka hvala joj od srca i na tome – objašnjava ova mlada žena, koja sem ljubavi i entuzijazma nema nijedno drugo sredstvo za svoj posao.

Jedan od šestoro učenika škole u Dujkama dete je sa posebnim potrebama i za njega učiteljica ima specijalan program, ali ne i rekvizite.
– Potrebne su nam razne kockice, slagalice i slovarice predviđene programom za ovakvu decu i jedna veća računaljka kako bi i ovo dete moglo lakše da prati nastavu – apeluje učiteljica Ajsela.

Čitaj još:  Za redovno vodosnabdevanje potrebne rezervne pumpe

U opštini i Ministarstvu prosvete do sada nije bilo nikakve , a izgleda ni dobre volje, da se izgorela škola obnovi ili sagradi nova…

Osnovna škola u selu Dujke
Osnovna škola u selu Dujke

– U Sjenici su odavno na nas zaboravili, a ako brvnara jednog dana zatreba vlasniku, deca će nam ponovo ostati na ulici – žali se meštanin Amir Čolović i naglašava da su i mališani iz ovog sela i njihova učiteljica zaslužili bar minimalne uslove za rad.

Selo trenutno ima 25 domaćinstava, ali i 12 mališana koji će narednih godina postati đaci, što znači da ovo mesto ima perspektivu.

– Zna se ko treba da gradi škole i brine o deci. Ako ovo pročitaju naši ljudi u belom svetu, a žele da nam skromno pomognu, poručujemo im da su nam najpotrebniji: džoger za čišćenje poda i najosnovnija sredstva za higijenu, bar nekoliko fudbalskih lopti, u nekoj srećnijoj varijanti i jedan sto za stoni tenis, jer zimi ne možemo napolje na fizičko, možda i jedan koš u dvorištu… Za nekoliko stotina evra mogli bismo da dovedemo struju, kako je više kablom ne bismo pozajmljivali, a deca bi volela televizor, laptop sa uređajem za bežični internet, koji uzgred ne možemo da platimo, nešto od novijih nastavnih učila…. O svemu tome sada samo maštamo – poručuje učiteljica.

Uskraćena radost

– Teško je opisati radost kada je ovim đacima nedavno stigao polovni kompjuter iz Austrije. Poslao ga je Emir Muratović, sin poznatog humanitarca Hida Muratovića, ali ne smemo da ga uključimo, pa ga deca gledaju kao najlepši dar koji ne smeju da dodirnu… Snalazimo se kako sami znamo i umemo, ali se ne predajemo i borićemo se – obećava učiteljica.

Čitaj još:  Fudbalski spektakl srednjih škola u Sjenici (Video)

Kontakt adresa

Ako u ovom trenutku ne mogu da dobiju novu školu, pomozimo đacima da im u brvnari bude bar malo bolje za život i učenje. Svoje poklon pakete možete uputiti na adresu: OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, selo Dujke, Sjenica 36310, Srbija. Direktan kontakt možete da ostvarite sa učiteljicom Ajselom Mašović putem mobilnog telefona: +381 64 108 81 48. Hvala unapred!

autor: D. N. Petrović

Pogledajte još:

Facebook komentari

Povezane teme

Leave a Reply