Poreklo Đinđića – VIDEO

Kolumna, Video

godišnjice ubistva Zorana Đinđića www.sjenica.com premijerno prikazuju kratki dokumentarni film “Đinđići”, autora Sadika Hamidovića o poreklu porodice nekadašnjeg premijera.

Hamidović je godinama radio kao novinar na danas ugašenom Radio Nišu, a kako kaže, jednom mu je gost bio i nekadašnji premijer Zoran Đinđić.

– Pitao me je odakle sam. Kada sam mu odgovorio da sam iz Sjenice, odmah je pitao da li znam za selo Divlja Rijeka i kazao da su svi Đinđići odatle – objašnjava Hamidović motive za snimanje filma.
Zoran Đinđić mu je, kaže, tada objasnio da su njegovi preci još krajem 19. veka krenuli ka Toplici i naselili se u okolini Prokuplja gde su uslovi života bili povoljniji.

Čitaj još:  Sa zdravom hranom, glavni adut Srbije

– Predložio je da zajedno odemo na groblje njegovih pradedova u selo Divlja Rijeka, ali desilo se šta se desilo. Ipak, naš dogovor ostao je kao amanet – kaže Hamidović.
Još jedan motiv za snimanje filma je, kaže Hamidović, bilo i to što su ljudi, iako se znalo da Đinjđićeva majka živi u selu Prekopuce u okolini Prokuplja, stalno spekulisali da li su Đinđići Srbi, Bosanci ili Hrvati, a da je film potvrdio da vode porekolo iz Sjenice.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. .

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .