VRTIC U KLADNICI / SJENICA / OKTOBAR 2015

Kladnica dobila svoj vrtić (Video)

Kultura, Pešter, Sjenica vesti

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u sjeničkom selu Kladnica danas je svečano otvoren vrtić u okviru projekta “Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji”

VRTIC U KLADNICI / SJENICA / OKTOBAR 2015

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u sjeničkom selu Kladnica danas je svečano otvoren vrtić u okviru projekta “Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji”, u čiju je adaptaciju uloženo više od četiri miliona dinara.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Unicefom, uz finansijsku podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U adaptaciju i opremanje prostora, zahvaljujući podršci Unicefa i švajcarske agencije za razvoj i saradnju uloženo je 3.392.608 dinara.

Pored obezbeđivanja potrebne projektne i građevinske dokumentacije, kao i nadzora nad radovima, jedinica lokalne samouprave u adaptaciju pomoćne zgrade u kojoj je vrtić u Kladnici, površine 87 kvadranta metra, uložila je i finansijska sredstva u iznosu od milion dinara.

U adaptiranom prostoru boraviće deca iz Kladnice i okolnih sela koja ranije nisu bila uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U prostoru koji je opremljen kao vrtić, svakodnevno će se realizovati besplatni četvoročasovni program za 22 dece uzrasta od tri do 5,5, a odvijaće se i obavezni pripremni predškolski program za 10-oro dece uzrasta 5,5 – 6,5 godina čiji su uslovi za rad i boravak značajno unapređeni u odnosu na prethodni period.

Vrtić je otvoren u okviru proslave Dana škole, a direktor OŠ Rafet Zornić uručio je povelje zahvalnosti Unicefu, Školskim upravama Užice i Novi Pazar i predsedniku Oštine Sjenica.

Čitaj još:  Bajrampaša organizovala kolektivni iftar u Sjenici (Video)

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović, predstavnica UnicefaTanja Ranković, direktorka PU “Maslačak” Meleka Ćatović, a potom je usledio zajednički program dece iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” i predškolske ustanove “Maslačak”.

Svečanosti su prisustvovali učenici, deca iz vrtića i Kladnice, roditelji i druge zvanice iz lokalne zajednice, partneri škole i predškolske ustanove.

PU “Maslačak” je učestvovala i u prvoj fazi realizacije projekta vrtići bez granica otvaranjem vrtića sa besplatnim četvoročasovnim programom u Sjenici.

Tom prilikom je obuhvat dece uzrasta tri do 5,5 godina povećan za 10 odsto, a sada, u drugoj fazi, otvaranjem vrtića u Kladnici, povećan je za još dva odsto.

U selu Kladnica, udaljenom 25 klometara od Sjenice, nikada nije postojao vrtić, a novootvoreni omogućava uključivanje i većeg broja dece kada se steknu finansijske i kadrovske mogućnosti.

Program u Sjenici i Kladnici ostvaruje se kroz projektno učenje, čime se značajno unapređuje kvalitet programske ponude, a zahvaljujući dobroj razmeni na nivou ustanove i sa drugim ustanovama u okruženju PU “Maslačak” postala je deo mreže profesionalaca koji aktivno doprinose unapređenju opšteg kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u tom delu Srbije.

Projekat “Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji” partnerski realizuju Unicef i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Čitaj još:  Odbornici hoće istinu! Istraga o korupciji u opštini

Cilj projekta je veće uključivanje dece uzrasta tri do 5,5 godina, uključujući i mališane iz društveno osetljivih grupa, u kvalitetne inkluzivne programe, unapređivanje znanja i veština profesionalaca, kao i zakonodavnog okvira sistema za dobrobit dece i porodica.

Projekat se realizuje u 10 gradova i opština u Srbiji – Smederevu, Loznici, Leskovcu, Sjenici, Odžacima, Krupnju, Bojniku, Čačku, Novoj Varoši i u beogradskoj opštini Čukarica.

 

Tanjug

 

Pogledajte još:

Facebook komentari

One thought on “Kladnica dobila svoj vrtić (Video)

Leave a Reply