VRTIC U KLADNICI / SJENICA / OKTOBAR 2015

Kladnica dobila svoj vrtić (Video)

Kultura, Pešter, Sjenica vesti

U Osnovnoj školi „“ u sjeničkom selu Kladnica danas je svečano otvoren vrtić u okviru projekta „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“

VRTIC U KLADNICI / SJENICA / OKTOBAR 2015

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u sjeničkom selu Kladnica danas je svečano otvoren vrtić u okviru projekta „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“, u čiju je adaptaciju uloženo više od četiri miliona dinara.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Unicefom, uz finansijsku podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U adaptaciju i opremanje prostora, zahvaljujući podršci Unicefa i švajcarske agencije za razvoj i saradnju uloženo je 3.392.608 dinara.

Pored obezbeđivanja potrebne projektne i građevinske dokumentacije, kao i nadzora nad radovima, jedinica lokalne samouprave u adaptaciju pomoćne zgrade u kojoj je vrtić u Kladnici, površine 87 kvadranta metra, uložila je i finansijska sredstva u iznosu od milion dinara.

U adaptiranom prostoru boraviće deca iz Kladnice i okolnih sela koja ranije nisu bila uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U prostoru koji je opremljen kao vrtić, svakodnevno će se realizovati besplatni četvoročasovni program za 22 dece uzrasta od tri do 5,5, a odvijaće se i obavezni pripremni predškolski program za 10-oro dece uzrasta 5,5 – 6,5 godina čiji su uslovi za rad i boravak značajno unapređeni u odnosu na prethodni period.

Vrtić je otvoren u okviru proslave Dana škole, a direktor OŠ Rafet Zornić uručio je povelje zahvalnosti Unicefu, Školskim upravama Užice i Novi Pazar i predsedniku Oštine Sjenica.

Čitaj još:  Stižu udžbenici na bosanskom jeziku

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović, predstavnica UnicefaTanja Ranković, direktorka PU „Maslačak“ Meleka Ćatović, a potom je usledio zajednički program dece iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i predškolske ustanove „Maslačak“.

Svečanosti su prisustvovali učenici, deca iz vrtića i Kladnice, roditelji i druge zvanice iz lokalne zajednice, partneri škole i predškolske ustanove.

PU „Maslačak“ je učestvovala i u prvoj fazi realizacije projekta vrtići bez granica otvaranjem vrtića sa besplatnim četvoročasovnim programom u Sjenici.

Tom prilikom je obuhvat dece uzrasta tri do 5,5 godina povećan za 10 odsto, a sada, u drugoj fazi, otvaranjem vrtića u Kladnici, povećan je za još dva odsto.

U selu Kladnica, udaljenom 25 klometara od Sjenice, nikada nije postojao vrtić, a novootvoreni omogućava uključivanje i većeg broja dece kada se steknu finansijske i kadrovske mogućnosti.

Program u Sjenici i Kladnici ostvaruje se kroz projektno učenje, čime se značajno unapređuje kvalitet programske ponude, a zahvaljujući dobroj razmeni na nivou ustanove i sa drugim ustanovama u okruženju PU „Maslačak“ postala je deo mreže profesionalaca koji aktivno doprinose unapređenju opšteg kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja u tom delu Srbije.

Projekat „Vrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji“ partnerski realizuju Unicef i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa CIP-Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za pedagodiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, 10 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova, uz podršku švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Čitaj još:  Festival Islama u Sjenici

Cilj projekta je veće uključivanje dece uzrasta tri do 5,5 godina, uključujući i mališane iz društveno osetljivih grupa, u kvalitetne inkluzivne programe, unapređivanje znanja i veština profesionalaca, kao i zakonodavnog okvira sistema za dobrobit dece i porodica.

Projekat se realizuje u 10 gradova i opština u Srbiji – Smederevu, Loznici, Leskovcu, Sjenici, Odžacima, Krupnju, Bojniku, Čačku, Novoj Varoši i u beogradskoj opštini Čukarica.

 

Tanjug

 

Pogledajte još:

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

One thought on “Kladnica dobila svoj vrtić (Video)

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .