Počinje anketa o maternjem jeziku

Vijesti 2013

Juče je u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju počela podela anketnih listova u kojima će se roditelji izjasniti na kojem jeziku će njihova deca pohađati nastavu sledeće školske godine. Direktori 53 vaspitno-obrazovne ustanove u ove četiri opštine dobili su 12.000 anketnih listova koje je je štampalo Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu.

– Anketu sprovodimo u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku i realizovanja početka nastave na bosanskom jeziku od 1. septembra ove godine. Roditelji će na ovaj način izabrati na kojem jeziku će njihova deca u školskoj 2013/2014. godini pohađati nastavu – na bosanskom ili srpskom jeziku. Ovo radimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete Srbije – objasnio je predsednik BNV Esad Džudžević.

Čitaj još:  Završna priredba predškolaca 2013 (Video)

Roditelji mališana koji se upisuju u prvi razred osnovne škole, anketni list će dobiti od pedagoga škole prilikom upisa, oni koji se upisuju u peti razred roditeljima će poneti listiće koje će vraćati pedagoškoj službi u svojoj školi. Učenici koji završavaju osnovnu školu, popunjene anketne listove prilagaće uz ostalu dokumentaciju prilikom upisa u srednju školu.

Pilot projekat počeo 21. februara
Pilot projekat nastave na bosanskom jeziku u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici počeo je 21. februara na Dan maternjeg jezika. Bilo je predviđeno da ova nastava počne i u Prijepolju, ali tamo još uvek nisu rešeni administrativni i tehnički problemi i rokovi su dva puta prolongirani. Kada je počela realizacija ovog projekta, rečeno je da će trajati 30 radnih dana. To je promenjeno i trajaće do kraja školske godine.

Facebook komentari

Leave a Reply