Bosanski jezik u sjeničkim školama

Vijesti 2012

Od drugog polugodišta ove školske godine u nekoliko škola u Novom Pazaru, , Tutinu i Prijepolju uvodi se ogledna nastava na bosanskom jeziku.

Ova nastava će od septembra 2013. godine biti proširena na sve obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku.

„Očekujemo usvajanje nastavnih planova i programa a potom i konkurs za udžbenike“, rekao je Tanjugu Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević.

Odluku o početku pripremne nastave na bosanskom donelo je BNV početkom decembra, a u međuvremenu je organizovalo i seminar za nastavnike i učitelje.

U prvoj fazi, od polovine januara naredne godine, bosanski jezik biće uveden u jednom odeljenju pripremnog predškolskog programa u sva četiri grada, kao i u prvom i petom razredu osnovnog i prvom razredu srednjeg obrazovanja.

U drugom polugodištu u nastavi će biti korišćeni priručnici, rekao je Džudžević i naveo da su Bošnjaci poslednji manjinski narod u zemlji koji uvodi školovanje na svom maternjem jeziku.

Čitaj još:  Ramazanska Vaktija 1438 (2017) za Sjenicu

„Iz predmeta bosanski jezik i književnost deca će imati nov program, učiće svoj maternji jezik, elemente kulture, istorije, a ostali udžbenici biće prevedeni sa ćirilice na latinicu i sa srpskog na bosanski jezik“, objasnio je on.

U Novom Pazaru bosanski jezik učiće deca u OŠ „Selakovac“, OŠ „Stefan Nemanja“, OŠ „Desanka Maksimović“, OŠ „Jošanica“- Lukare, u tamošnjoj Gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi.

U Tutinu ogledna nastava biće u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Dr Ibrahim Bakić“ – Ljeskova i Gimnaziji.

U Sjenici se program sprovodi u OŠ „12. decembar“, OŠ „Svetozar Marković“, OŠ „Bratstvo Jedinstvo“ – Duga Poljana, OŠ „Vuk Karadžić“ – Kladnica i u Gimnaziji.

U Prijepolju će ogled biti u OŠ „Milosav Stiković“ – odjeljenje u Brodarevu i u tamošnjoj Gimnaziji.

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen