Seda Sandzak Sjenica

Počinje izgradnja Centra za razvoj Pešteri u Sjenici

Vijesti 2012

Regionalna razvojna agencija Sandžaka “SEDA” kao nosilac Projekta za razvoj Pešteri je od opštine Sjenica dobila zeleno svetlo za izgradnju Centra za razvoj Pešteri u Sjenici. Projekat vredan 1 milion evra je konačno došao do izgradnje, nakon imenovanja nadzornog organa koji će vršiti stručno lice iz sjeničke “Direkcije za urbanizam, projektovanje i izgradnju”.
Ovim projektom obuhvaćena je laboratorija za kontrolu kvaliteta mlečnih i mesnih proizvoda lokalnih proizvođača i imaće značajnu ulogu u daljem razvoju poljoprivrede cele regije. Važna uloga ovog projekta se ogleda i u tome što će imati značajnu ulogu u zaštiti geografski zaštićenih proizvoda od mleka i mesa kakvi su sjenička jagnjetina, sudžuk i sjenički sir. OpštinaSjneica je za ovaj projekat ustupila parcelu na vremenski period od 20 godina i oslobodila ceo projekat od takse za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Veliki potencijali Sandžaka u korišćenju biomase

Predstavnici Regionalne razvojne agencije Sandžaka SEDA predstavili su danas Regionalnu studiju za korišćenje drvne biomase i ukazali na značaj korišćenja obnovljivih izvora energije.

Direktor SEDE Samir Kačapor rekao je novinarima da je studija, koja je predstavljena zajedno sa Gradom Novim Pazarom i opštinama Tutin i Sjenica, pokazala da u ovom delu Srbije postoje veliki potencijali za iskorišćavanje drvne biomase, koja je kao gorivo minimalno tri puta jeftinija u odnosu na mazut.

Čitaj još:  Mujo Hamidović iz Sjenice poginuo na sirijskom ratištu

“Cilj studije bio je da sumiramo i analiziramo postojeće kapacitete i potencijale za prikupljanje drvne biomase na području ove tri opštine, ali i mogućnosti transformacije Gradske toplane sa mazuta na biomasu”, rekao je Kačapor novinarima.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević kaže da ta studija predstavlja prvi korak, odnosno ispitivanje potencijala, koji je pokazao da su kapaciteti zadovoljavajući i da mogu da podmire i susedne opštine.

“Naš cilj je da izgradimo novu toplanu, koja će biti van grada, u kojoj će drvna biomasa u potpunosti zameniti postojeći sistem. Nadamo se da će kompletna realizacija ovog projekta biti završena najkasnije za četiri godine, u zavisnosti od glavnog finansijera”, rekao je Suljević.

On je istakao da je značaj ove vrste ogreva za ekologiju i zaštitu životne sredine nemerljiv, jer ima znatno manju koncentraciju štetnih gasova.

Čitaj još:  Završni radovi na novom mostu u Sjenici - VIDEO

Izradu studije izvodljivosti za korišćenje potencijala biomase na teritoriji grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin finansira Projekta Lokalnog održivog razvoja Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Realizacija kompletnih radova sa izgradnjom i puštanjem u rad nove kotlare na drvnu biomasu u Novom Pazaru koštaće oko dva miliona evra, koja će biti povraćena za pet sezona.

Facebook komentari

Leave a Reply