Sjenicko jezero / Paunovici / Sjenica / Januar 2015

Redovne linije na Uvačkom jezeru – Posetite ledenu pećinu

Pešter, Vijesti 2012

Na krstarenje meandrima Uvačkog jezera, u čijim se liticama gnezdi beloglavi sup, turisti su od ovog leta u prilici da krenu i redovnom linijom, na kojoj tri puta sedmično saobraća specijalni brodić kvatramaran preduzeća „Rezervat Uvac”. Od brane na Rastokama brodić sa tridesetak mesta isplovljava utorkom, četvrtkom i subotom, a turisti će tokom četvorosatnog boravka na vodi moći da posete i Ledenu pećinu bogatu kamenim nakitima.

Vidikovac "Veliki vrh" Sjenicko jezero, Sjenica, Bela kanja

Specijalni rezervat prirode u kanjonu Uvca stanište je jedne od najbrojnijih kolonija orla lešinara na Balkanu, a dnevna krstarenja kvatramaranom uvedena su kako bi što veći broj turista mogao da uživa u ovom dragulju prirode do čijih se najlepših delova može jedino čamcima.

Dva kvatramarana, koje je preduzeće „Rezervat Uvac” kupilo uz pomoć Vlade Poljske, poslednjih godina su za obilazak Uvačkog jezera iznajmljivani uglavnom organizovanim turističkim grupama.

– Do prirodnih znamenitosti u kanjonu Uvca sada će moći i turisti koji ovde dolaze individualno. Među posetiocima rezervata sve je više pojedinaca i porodica koje odmor provode na Zlataru i okolnim planinama, kao i turista na proputovanju magistralom za more. Kako im je najčešće skupo da samo za sebe iznajme čamac ili kvatramaran, njihova poseta je bila ograničena na deo jezerske obale uz asfaltni put i branu na Rastokama, kaže Darko Ćirović iz preduzeća „Rezervat Uvac“.

Čitaj još:  Asfaltiran sokak u Rastića mahali

Zaštićeno prirodno dobro u kanjonu Uvca sa tri hidroakumulacije godišnje poseti oko 20.000 gostiju. Obodom kanjona poslednjih godina izgrađeno je oko 30 kilometara pešačkih i biciklističkih staza sa vidikovcima, a za posete uređen i prvi kilometar Ledene pećine. Ona je deo Uvačkog pećinskog sistema koji je sa istraženih 6.185 metara kanala među tri najduža pećinska sistema u našoj zemlji.

– Ledena pećina međutim i dalje nema električno svetlo, jer njegovo postavljanje zbog zaštite kamenih ukrasa nije dozvolio Zavod za zaštitu prirode. Zbog toga će se posetioci uređenim stazama kretati uz lampe, što je izdvaja od ostalih uređenih speleoloških objekata u Srbiji i obilazak čini još atraktivnijim. Nalazi se u delu kanjona koji je pod strogim režimom zaštite i u koji se može jedino u pratnji rendžera i vodiča, ističe Ćirović.

Čitaj još:  Ministarstvo zdravlja organizuje besplatan skrining raka dojke (Video)

Satnica

Sa brane HE „Uvac“ na Rastokama kvatramaran će u obilazak rezervata utorkom i četvrtkom polaziti u 10, a subotom u 14.30 sati. Cena karte za jednu vožnju, sa ulaznicama u rezervat i Ledenu pećinu je 1.100 dinara po osobi.

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply