Termoelektrana u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2012

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku i češka kompanija ’’ iz Brna potpisaće sutra izjave o poslovno-tehničkoj saradnji o izgradnji termoelektrane Štavalj, u vrednosti od 500 miliona evra.

Češka kompanija „Alta“ na osnovu dosadašnjih pregovora sa resornim ministarstvima donela je odluku da u najkraćem roku uloži 500 miliona evra u izgradnju rudnika i termoelektrane Štavalj kod , instalisanog kapaciteta od 300 do 350 megavata.

Poznata češka kompanija izdvojila je i dodatnih 150 miliona evra namenjenih za investiranje u različite energetske projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je „Alta“ zastupljena u Srbiji sa rudarskom opremom i poslovima u oblasti rudarstva.

Potpisivanjem izjave o početku realizacije tih projekata završiće se dvomesečni pregovori, što će omogućiti definisanje ekonomskih, pravnih i tehnoloških parametara vezanih za investicuju u termoelektranu Štavalj.

Čitaj još:  Ministarka Mihajlović u Sjenici (VIDEO)

Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da su rezerve od 70 miliona tona dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata. Istraživanja su urađena iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

Izjavu o saradnji u Vladi Srbije potpisaće predstavnici Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i kompanije“Alta“.

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .