Termoelektrana u Sjenici

Sjenica vesti, Vijesti 2012

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku i češka kompanija ’Alta’ iz Brna potpisaće sutra izjave o poslovno-tehničkoj saradnji o izgradnji termoelektrane Štavalj, u vrednosti od 500 miliona evra.

Češka kompanija „Alta“ na osnovu dosadašnjih pregovora sa resornim ministarstvima donela je odluku da u najkraćem roku uloži 500 miliona evra u izgradnju rudnika i termoelektrane Štavalj kod , instalisanog kapaciteta od 300 do 350 megavata.

Poznata češka kompanija izdvojila je i dodatnih 150 miliona evra namenjenih za investiranje u različite energetske projekte u Srbiji, navodi se u saopštenju i dodaje da je „Alta“ zastupljena u Srbiji sa rudarskom opremom i poslovima u oblasti rudarstva.

Potpisivanjem izjave o početku realizacije tih projekata završiće se dvomesečni pregovori, što će omogućiti definisanje ekonomskih, pravnih i tehnoloških parametara vezanih za investicuju u termoelektranu Štavalj.

Čitaj još:  Sjenica dobila još azilanata

Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da su rezerve od 70 miliona tona dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata. Istraživanja su urađena iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

Izjavu o saradnji u Vladi Srbije potpisaće predstavnici Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i kompanije“Alta“.

Fejsbuk komentari

komentara

Povezane teme

Kommentar verfassen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie mehr darüber, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden .