Deveti književni susreti ”Muhamed Abdagić ”

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Sjenica i NVO ''Flores'', a pod pokroviteljstvom stranih donatora: Ministarstva inostranih poslova Holandije i organizacije IKV Paks Kristi, nemačke organizacije Forum ZFD i PRO programa, u Sjenici su održani Deveti književni susreti ''Muhamed Abdagić''. Ova zanačajna kulturna manifestacija, kojom se potvrÄ‘uje kulturni identitet Sjenice, ustanovljena je prvenstveno sa ciljem afirmacije bogatog stvaralaštva, za života nepravedno proganjanog sjeničkog intelektualca i književnika, Muhameda Abdagića, kao i sa ciljem promocije pravih kulturnih vrednosti. 

U prepunoj sali Skupštine opštine Sjenica, gde se tražila stolica više, Književno veče je svečano otvoreno stihovima Muhameda Abdagića. Pozdravljajući prisutne, u ime organizatora, predsednik KPZ Sjenica, Irfet Hadžifejzović je, izmeÄ‘u ostalog rekao: ''Nema sumnje da su ovi Susreti postali tradicionalni i da su prevazišli očekivanja koja smo imali. Ali, moram da kažem da je ovo sjenička manifestacija a ne manifestacija pojedinaca, i zato ubuduće očekujem više razumevanja lokalnih čelnika.'' Izrazivši zadovoljstvo značajnim brojem prisutnih ljubitelja književnosti, u ime suorganizatora, NVO ''Flores'', Sedat Vrcić je istakao: ''Ove Susrete organizujemo sa ciljevima revitalizacije dela našeg književnika Muhameda Abdagića, promocije ideje interkulturalnosti, koja je i njemu bila ideja vodilja, kao i promocije modernog književnog stvaralaštva. Drago mi je što ova manifestacija, iz godine u godinu donosi sve pozitivniju promenu kulturnog koncepta našeg življenja.''
Podsetivši na vremena zabranjenih zona, zabranjenih gradova, zabranjenih književnika, meÄ‘u kojima je bio i Muhamed Abdagić, književnik i novinar iz Sarajeva, Fehim Kajević je najavio da će uskoro biti objavljena njegova knjiga intervjua sa značajnim ličnostima. Insertima iz svog književnog stvaralaštva, publici su se predstavili i ostali, redovni učesnici Susreta: Šaban Šarenkapić, Rasim Ćelahmetović, Velibor Veličković, Rade Babić, Omer Turković, Redžep Škrijelj. Prvi put na Književnim susretima, sjeničkoj publici su se predstavili Maša Rebić i Dejan Matić iz Beograda i Romana Brolih iz Zagreba. Prema izjavama za medije, Književni susreti u Sjenici su na njih ostavili krajnje pozitivan utisak, i kako najavljuju, takvim pozivima će se i ubuduće rado odazivati.
''Za nekog ko dolazi iz drugačije sredine, gde ti kulturološki modeli kao što je pripovedanje, imaju drugačiji razvoj, ovo je dobra prilika da se sretne sa jednim autentičnim pripovedačkim miljeom. Ovde se susreću ljudi različitih generacija, različitih poetskih opredeljenja, koji govore istim jezikom i koje objedinjuje zajednička misija afirmacije najhumanijih ideja. Ideja slobode, tolerancije, prihvatanja i upoznavanja drugog i drugačijeg. Mislim da je to jako važno i korisno. Ovde sam prvi put saznao i za vašeg pisca Muhameda Abdagića, o kome ću i ubuduće, rado saznavati'', rekao je u izjavi za medije Dejan Matić, urednik časopisa ''Treći trg'' i osnivač Prvog beogradskog festivala poezije ''Trgni se! Poezija!''
U okviru Devetih knjževnih susreta, održan je i okrugli sto na kome se razgovaralo o promeni kulturnog modela življenja i odgovornosti intelektualaca. Pisani trag ovih Susreta ostaće i u publikaciji, čije štampanje oraganizatori uskoro najavljuju, a to će, kažu, postati praksa i ubuduće.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply