Vladajuća koalicija najavljuje drugo skupštinsko zasedanje

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Nova lokalna vlast u Sjenici, nakon ponovljenih izbora u ovoj opštini, konstituisana je 31.jula. Prva redovna sednica novog skupštinskog saziva na kojoj je, izmeÄ‘u ostalog, usvojena Odluka o rebalansu budžeta za tekuću godinu, kao i Odluka o dopuni Statuta opštine Sjenica, održana je 18.septembra. Pozivu da učestvuju u radu prve, i do sada jedine održane sednice Skupštine opštine Sjenica, nije se odazvalo 18 odbornika opozicije, 12 iz reda koalicije ''Za evropsku Sjenicu SDP, DS, LDP'', i po tri odbornika Narodnog pokreta Sandžaka i Demokratske stranke Srbije, dok je odbornik Srpske radikalne stranke, ubrzo nakon prozivke, napustio sednicu. Opozicione partije, koje nisu učestvovale u radu, tvrdile su da ta sednica nije bila održana u skladu sa zakonskim propisima.

Pre skoro mesec dana, 18 odbornika opozicije, podnelo je obrazložen predlog Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije. U njihovom predlogu se navodi da ''Skupština opštine Sjenica, u zakonom predviÄ‘enom roku od 90 dana, nije uskladila opštinski Statut sa odredbama novog Zakona o lokalnoj samoupravi, čime su se stekli uslovi za pokretanje postupka o raspuštanju parlamenta i uvoÄ‘enju Privremenih mera u ovoj opštini.''
U išÄekivanju odgovora od nadležnih republičkih organa, opozicija se nada uvoÄ‘enju privremenih mera i novim izborima, a predstavnici vlasti pripremaju skupštinski materijal za narednu redovnu sednicu, koja bi, kako se najavljuje, trebalo da bude održana naredne nedelje.
U izjavi za naš sajt, pomoćnik predsednika opštine Sjenica, Edi Tvrtković, je rekao da je naredna redovna sednica Skupštine u pripremi i da će biti održana u zakonom predviÄ‘enom roku. On je kazao da su izmene i dopune opštinskog Statuta, kao najvišeg opšteg akta opštine, izvršene u skladu sa Zakonom i da to može da proceni jedino Ustavni sud Srbije. To nam je potvrdio i predsednik opštine Sjenica, Nusret Nuhović, i dodao: ''Smatram da nema osnova za uvoÄ‘enje Privremenih mera u našoj opštini, niti potrebe za novim izborima, koji bi bili pogubni za opštinski budžet. Ni troškovi ponovljenih lokalnih izbora još nisu isplaćeni. Obuhvaćeni su nacrtom budžeta za narednu godinu. Nacrt budžeta je već usvojen na sednici Opštinskog veća, a očekujem da će biti usvojen i na sednici Skupštine, koja će se uskoro održati.''
Nuhović je, u izjavi za www.sjenica.com , takoÄ‘e istakao da je Okružni sud u Novom Pazaru, na nezakonit način postupao po žalbama izbornih lista, koje su se zalagale za ponavljanje izbora. ''Nezakonitim postupanjem Okružnog suda u Novom Pazaru, po žalbama izbornih lista, koje su se zalagale za ponavljanje izbora, lokalnoj samoupravi i graÄ‘anima Sjenice naneta je velika materijalna šteta, iako su rezultati ponovljenih izbora bili više u korist onih lista, koje se nisu zalagale da izborni postupak bude ponovljen. U toku su dva krivična postupka, koji se vode protiv sudećih sudija, pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru, i Opštinskim sudom u Kraljevu. U pripremi su i nove krivične prijave, jer Opština neće odustati od traženja krivične odgovornosti za sudije koje su se ogrešile o Zakon. Mislim da je i graÄ‘anima dosta izbora. Oni su nas izabrali i očekuju rezultate''.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply