Sjenica – Grad bez barijera

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Postavljanjem pristupne rampe u ulazu pošte, ovih dana u Sjenici, završena je realizacija projekta Udruženja invalida ''Dilavni'', pod nazivom ''Sjenica – grad bez barijera''. Pored pristupne rampe, prvim realizovanim projektom ovakve vrste, obuhvaćeno je i obeležavanje parking mesta za invalidna vozila u blizini javnih ustanova, kao i medijska kampanja za promovisanje prava lica sa invaliditetom. Takva lica sada mogu, ravnopravno sa ostalim graÄ‘anima, obavljati svakodnevne poslove u pošti, i to njima mnogo znači.

''Ovo je prvi put da se odradio neki projekat za invalide u Sjenici, i to za nas mnogo znači. Pošta je ranije bila nepristupačna za sva lica koja se kreću uz pomoć kolica. Sada je drugačije. Mi smo mnogo radili na ovom projektu, a u ime svih članova našeg udruženja želim da se zahvalim PRO programu i Skupštini opštine, kao i Direkciji za urbanizam projektovanje i izgradnju, koji su nam u tome pomogli'', rekao je, u izjavi za medije, Šerif Rujević, predednik Udruženja invalida ''Dilavni''. On je tom prilikom istakao da bi trebalo da graÄ‘ani što manje koriste pristupnu rampu koja, osim invalidnim licima, može poslužiti jedino ženama sa malom decom, kao i starim i bespomoćnim licima.
Finansijska sredstva za realizaciju projekta, koji predstavlja partnerstvo izmeÄ‘u UG i lokalne samouprave, obezbeÄ‘ena su u okviru prvog konkursa PRO programa pod nazivom ''Fond za učešÄ‡e graÄ‘ana''. Ukupna vrednost projekta je 410.000 dinara, od čega je 75 odsto finansirano iz budžeta programa PRO, a preostalih 25 odsto iz opštinskog budžeta.
Invalidna lica treba da budu ravnopravni graÄ‘ani u svim društvenim zajednicama. Takvim licima u Sjenici sada je omogućen pristup pošti. Ali, da bi Sjenica zaista postala grad bez barijera, neophodno je da i ostale gradske ustanove, na sličan način omoguće nesmetan prilaz graÄ‘anima sa posebnim potrebama.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply