Sjenički rudari proslavili svoj praznik

Arhiva vijesti 2008

Active Image

U sredu, 6.avgusta, svečanim ručkom i uz prigodnu zabavu u restoranu hotela ''Bor'', sjenički rudari su i ove godine proslavili svoj praznik. Rudarskim pozdravom ''srećno'', svim rudarima Sjenice i Srbije, praznik je čestitao direktor Rudnika uglja ''Štavalj'', Mensud Turković, a u ime Samostalnog sindikata, Dan rudara čestitao je i predsednik Dželadin Vatić. Posebne razloge za slavlje, imali su oni koji ove godine obeležavaju radni jubilej, povodom 10, 20 i 30 godina radnog staža. 

Ali  ipak, najviše razloga za bezbrižno slavlje, imalo je devet rudara, koji su ovom prilikom ispraćeni u zasluženu penziju. Bavili su se poslom visokog rizika, zaraÄ‘ujući ''hleb sa devet kora'', i tek sada, kada su u penziji, slaviće svoj praznik, rasterećeni briga zbog mogućih opasnosti koje sa sobom nose svakodnevni ulasci u jamu.
Eksploatacija uglja u sjeničkom kraju, počela je 1955.godine u Stupu, da bi od 1967.do danas, eksploatacija nastavljena u Šravlju. Rudnik uglja ''Štavalj'', trenutno upošljava 430 radnika, a procenjene rezerve su 6 miliona tona mrkog uglja.
 
Ovu vijest možete komentarisati na forumu
 
Facebook komentari

Leave a Reply