skupstina sjenica 2008

Usvojen budžet za tekuću godinu

Arhiva vijesti 2008, Opstina Sjenica

U Sjenici je ovih dana održano redovno skupštinsko zasedanje, koje će možda biti poslednje, pre zakazanih izbora u maju, u sazivu u kojem vlast čine koalicije Lista za Sandžak sa 17 odbornika i 3 odbornika koalicije DSS i NS. Između ostalog, Skupština je većinom glasova usvoila budžet za tekuću godinu. Iako ne u punom sastavu, sednici su prisustvovali odbornici svih stranaka koje čine lokalni parlament u Sjenici.

skupstina sjenica 2008

Projektovani budžet opštine za tekuću godinu iznosi 343 miliona dinara. Kao najznačajnije stavke izdvajaju se i ove godine, Direkcija za urbanizam projektovanje i izgradnju kojoj je opredeljeno 93 miliona dinara, od čega je najveći deo predviđen za putnu infrastrukturu, zatim Predškolska ustanova gde se planira proširenje smeštajnih kapaciteta, a u odnosu na predhodnu godinu, uvećana je i stavka za obrazovanje. ”Mi smo nastojali da obezbedimo materijalna sredstva na funkcionalnom nivou, za sve budžetske korisnike”, rekao je, ispred opštinske službe za privredu i finansije, Senad Mahmutović. On je podsetio da je Sjenica jedna od najsiromašnijih opština sa ograničenim finansijskim potencijalom, ističući da je i ovaj put, kako je rekao, službi pripao nezahvalan zadatak da, bez ovlašćenog predlagača, odnosno predsednika opštine, izradi nacrt budžeta. Oštro protivljenje ovakvom predlogu izrazili su odbornici G 17 Plus, ali je većinom glasova – 21 za, tri protiv i četiri uzdržana – Odluka ipak usvojena.
Razmatrajući izveštaj komisije za izradu osnivačkih akata, Skupština je donela Odluku o formiranju JP ”Seoski vodovodi”, a za vršioca dužnosti direktora novoosnovanog preduzeća imenovan je Veroslav Karličić. Inače, osnivanje ovakvog preduzeća bio je uslov za dobijanje donacije u vrednosti od 700 hiljada evra, od Vlade Češke Republike za izgradnju sistema za vodosnabdevanje u Štavlju.

Čitaj još:  Brutalno pretučen dečak u Sjenici!

Program komunalnog preduzeća, tehničko regulisanje saobraćaja, kategorizacija lokalnih puteva, su neke od odluka koje su objedinile glasove svih prisutnih odbornika. Jednoglasno je usvojen i zahtev Predškolske ustanove o povećanju cene za smeštaj dece, koja sada iznosi 1.912 dinara za jedno dete, što podrazumeva i određene povoljnosti za roditelje koji u vrtiću imaju više dece. U tom slučaju za prvo dete se plaća puna cena, za drugo 80 odsto od cene, dok je boravak trećeg deteta besplatan. Na kraju sednice, na novinarsko pitanje da li će Skupština u ovom sazivu ponovo zasedati, Fahrudin Fijuljanin predsednik Skupštine opštine Sjenica je odgovorio da je moguće da će Skupština još jedanput zasedati, ali da će i u suprotnom opština moći da funkcioniše do konstituisanja nove Skupštine.

Čitaj još:  Pro program finansira dva projekta u Sjenici
Facebook komentari

Leave a Reply