Nedostaju učila, ali ne i rezultati

Arhiva vijesti 2008

Active Image

Osnovna škola ''Vuk Karadžić'' u Kladnici, osnovana je, treća po redu u sjeničkoj opštini, posle škole u Sjenici i Dugoj Poljani, davne 1923.godine. ÄŒetvorogodišnja škola je 1957.godine prerasla u osmogodišnju, a nova školska zgrada, koja se i sada koristi, izgraÄ‘ena je 1971. 

I pored poteškoća, naročito izraženih u seoskim školama, škola u Kladnici tradicionalno daje dobre rezultate. Osnovno obrazovanje u njoj je steklo više stotina, sada fakultetski obrazovanih kadrova, meÄ‘u kojima i pet doktora nauka, našta je škola veoma ponosna.
U odnosu na period polovine sedamdesetih, kada je škola u Kladnici imala najviše učenika, ukpno 750, danas je njihov broj višestruko manji, svega 131. Smanjenje broja učenika, direktor Salih Selimović objašanjava stalnim migracijama selo-grad, uključujući i ''belu kugu'' kao mogući razlog. Poslednjih par godina ipak, tendencija smanjenja broja učenika u ovoj školi, nije toliko izražena.
Da ''bez muke nema nauke'', najbolje znaju učenici koji, u jednom pravcu do škole u Kladnici, pešače i po osam kilometara i nikada ne kasne na časove. Takvih je više od polovine ukupnog broja Ä‘aka, jer ova škola pokriva široko područje okolnih sela: Ursule, Sugubine, Ponorac, Papiće, Boroviće, Jevik, Kalipolje, pa čak i dela novovaroškog sela Ljepojevići. ''Iako je ovo jedna od najstarijih škola u sjeničkoj opštini, školska zgrada je novijeg datuma i u dobrom je stanju. Centralno grejanje je uvedeno 2003.godine, ali surova sjenička zima je najsurovija za većinu naših učenika koji su pešaci. Oni su najredovniji u nastavi, ali to je ipak veliki problem. Što se tiče uslova rada, kada su u pitanju nastavna učila, ne može se reći da su na zadovoljavajućem nivou, i pored toga što naša škola tradicionalno daje dobre, obrazovne rezultate. U vaspitno obrazovnom programu mi još uvek nemamo predmet informatike, jer nam nedostaju kompjuteri. Od donatora smo obezbedili za sada četiri, ali potrebno je još najmanje šest kompjutera da bi deca i u našoj školi mogla da izučavaju, ovaj njima neophodan predmet,'' rekao je za naš sajt, Salih Selimović direktor OŠ ''Vuk Karadžić'' u Kladnici.
Facebook komentari

Leave a Reply