sjenica setaliste 16 maj 2016

Za koga glasate danas? Izbori BNV

Politika, Sjenica vesti

Danas, 4. novembra, izbori za nacionalne savete
Za 35 većnika BNV 125 kandidata

Pripadnici nacionalnih manjina u nedelju će na birališta, da glasaju za nove sazive svojih nacionalnih saveta. Kandidati su od ponoći u, zvaničnom, predizbornom ćutanju.

Ako je suditi prema informacijama iz drugih delova Srbije, najžešća predizborna kampanja vođena je između lista za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Bila je opterećena argumentovanim i neargumentovanim optužbama. Pokušavalo se, da se ovi izbori prikažu kao „biti ili ne biti“, neistomišljenicima su olako lepljenje teške etikete, radi animiranja glasačkog tela u svoju korist.




Za većnička mesta u novom sazivu BNV takmiče se četiri liste, „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić, muftija“, „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“ i „Stari dedo“, lista Udruženja građana za očuvanje istorije, kulture i tradicije. Prve tri liste imaju po 35 kandidata, a četvrta 25. Dakle, za 35 većnika boriće se 125 kandidata. NJihova kandidatura podržana je sa ukupno 4.810 potpisa. Na listama ima najviše prosvetnih radnika 24, na drugom mestu su lekari – 1- raznih specijalnosti, univerzitetskih profesora je 12, pravnika 11, filologa devet, inženjera raznih specijalnosti osam, ali ima i zdravstvenih radnika sa srednjom stručnom spremom, po jedan veterinar, imam, elektrotehničar, agronom, arheolog…

Čitaj još:  Fiko Hamidović o trenutnom stanju azilanata u Sjenici

U šest sandžačkih opština (Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj) biće otvoreno 196 biračkih mesta. Najviše birališta biće u Novom Pazaru – 61, u Tutinu 49, Sjenici 41, u Prijepolju 33, u Priboju 11 i u novovaroškoj opštini samo jedno. Za novi saziv BNV glasaće se u 39 gradova u Srbiji, a u poseban birački spisak upisano je 103.492 Bošnjaka. Saziv BNV, u prethodne četiri godine, činile su liste Sulejmana Ugljanina i Muamera Zukorlića.

Čitaj još:  Dani sjeničke pite 2014 - B92 reportaža (Video)

Završne konvencije
Završne konvencije liste „Matica bošnjačka“ i „Vakat je“ održale su u sredu uveče. u Novom Pazaru na Gradskom trgu i u Koncertnoj dvorani. Lista „Samoopredeljenje“ je završnicu predizborne kampanje održala sinoć u novopazarskoj sportskoj hali „Pendik“.

izvor: Danas

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply