Vojska na Dubinju Aerodrom Sjenica

Civilnog aerodroma “Dubinje” neće biti!?

Sjenica vesti

Raščišćavanje aerodroma kod Sjenice od NATO bombi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obišao je radove na aerodromu „Dubinje” kod Sjenice gde se na izvesnim površinama, kako se sumnja, nalaze neeksplodirana ubojna sredstva još od vremena NATO agresije 1999. godine.

Mine Dubinje Sjenica

– Aerodrom Sjenica je od strateškog značaja na ovom prostoru i veoma je važno da se Vojska Srbije vrati ovde kako zbog građana Sjenice tako i zbog bezbednosti čitave naše zemlje. Ljudi koji ovde rade su obučeni na odgovarajući način, opremljeni najkvalitetnijom zaštitnom opremom i sve što im je potrebno za rad oni moraju da dobiju – naglasio je ministar Vulin.




Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, general Diković je rekao da je poznato da na teritoriji Srbije od NATO agresije postoje prostori koji nisu u potpunosti očišćeni od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

– Jedan od tih objekata je i ovaj na Pešteru, konkretno, aerodrom Sjenica, koji je nekoliko puta bombardovan iz vazdušnog prostora, i kasetnim bombama i bombama velike razorne moći. Posle sprovedenih priprema, koje su obuhvatale obuku ljudi, nabavku zaštitne opreme, usudili smo se, konačno, da izađemo na ovaj prostor i da izvršimo u naredna tri meseca deo dekontaminacije ili čišćenja od neeksplodiranih ubojnih sredstava – objasnio je general Diković.

Čitaj još:  Ambasador Kuvajta posetio Sjenicu (Video)

Aerodrom Dubinje Sjenica

Kako je istakao načelnik Generalštaba, ti radovi nisu isključivo vezani za potrebe Vojske, već i za bezbednost građana na ovom prostoru. On je naglasio da svakako ne treba žuriti, već da taj posao treba da se pre svega uradi odgovorno i po pravilima, izražavajući nadu da će teren biti očišćen i pre roka u septembru.




Govoreći o značaju saradnje sa Vojskom Srbije, predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin naglasio je da je za građane opštine Sjenica od izuzetne važnosti posao koji Vojska Srbije obavlja, naročito na tom potezu oko aerodroma Dubinje.

Čitaj još:  Probni dan ski lifta u Žarima (Video)

– Nadam se da će saradnja, koja je i do sada bila dobra, biti ubuduće još bolja, kako bi ovaj aerodrom osposobili. Mi u tom aerodromu vidimo velike razvojne šanse, imajući u vidu da će i auto-put Beograd – Bar proći u neposrednoj blizini i smatramo da on u tom pogledu može da bude velika razvojna perspektiva, i za opštinu Sjenica, ali za Srbiju u celini – naglasio je Fijuljanin.

Mine Dubinje Sjenica 2

izvor: Politika

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply