Damir Rastic - Sjenica.com - olimpijske igre 2018

Debitant na Olimpijadi – Damir Rastić

Sport

OLIMPIJSKI DEBI DAMIRA RASTIĆA

Jedna dama i tri musketara u dresu reprezentacije Srbije učestvovaće na 23. Zimskim olipijskim igrama koje se od 9. do 26. februara održavaju u južnokorejskom Pjong čangu. Dama je najbolja srbijanska skijašica svih vremena, kragujevčanka Nevena Ignjatović kojoj je ovo treće učešće na zimskim olmpijskim igrama (Vankuver 2010 i Soči 2014. godine). U Pjongčang će i dvojica najbržih Srbijanskih skijaša- Marko Vukićević koji je učestvovao na prošlim igrama u Sočiju i debitant Marko Stevović koji će se takmičiti u pet disciplina spust, superdži, kombinacija, slalom i veleslalom.

I ono što je za nas u Sandžaku najvažnije, kao peti trkač olimpijac u istoriji nordijskog trčanja Srbije, na Olimpijskim igrama u Južnnoj Koreji nastupiće 29-godišnji Sjeničanin Damir Rastić. Iako debitant na Olimpijadi ovaj sjajni sportista ima dovoljno iskustva kada su velika takmičenja u pitanju jer iza sebe ima bogato medjunarodno iskustvo pri čemu valja pomenuti pet nastupa u Svjetskom kupu. U Pjongčangu će nastupiti u dvije discipline, sprintu klasičnim stilom i u trci na 15 kilometara slobodnim stilom.

Čitaj još:  Sjeničani sa vrha svijeta

Pripreme za 23. Zimske Olimpijske igre trajale su više od dvije godine. Naravno, polazna tačka su bile pripreme u Sjenici, Turskoj, Austriji i na kraju u Lencerhajdu. Sve je praktično podredio Olimpijadi i tempirao je formu sa realnim izgledima da se u trci na 15 kilometara slobodnim stilom plasira u prvu polovinu što bi bio najveći uspjeh srbijanskog nordijskog trčanja ikada.




Jedno od top deset olimpijskih borilišta u Pjongčangu je i Alpensija rizort skijališta na kojem je prije devet godina Damir već nastupao kao učesnik Svjetskog rpvenstva u bijatlonu ali je problem bilo kratko vrijeme za adaptaciju na vremensku razliku ali je sad bilo više vremena za adaptaciju i to je još jedan od razloga za optimizam.

Damir će na stazu 13. februara ( utorak) u kvalifikacijama klasičnog sprinta ujutru u 9,30 i 16. februara (petak) na 15 kilometara slobodno u 7,00h.

Našem Olimpijskom kvartetu želimo puno uspjeha na Olimpijskim igrama a Damiru rastiću želimo da bude što bolji i da ostvari svoje želje u Južnoj Koreji i ostvari najbolji rezultat u istoriji nordijskog skijanja Srbije.

Čitaj još:  Muamer je sad siguran, hoće Kličkova u ringu!

23. Zimske Olimpijske igre juče su otvoreno fantastičnim programom kojega su priredili Južnokorejski domaćini. U Olimpijskom selu biće smješteno 90 delegacija OI i preko 2900 sportista.

Na glavnom muralu u Olimpijskom selu piše: Više nego ikada, svijetu su potrebne olimpijske vrijednosti mira i prijateljstva!

 

izvor: iBalkan

Pogledajte još:

Facebook komentari

Leave a Reply